Enschede
Video
Audio

GOGBOT: nieuwe dj’s en een bijzondere zaadraket

Festival GOGBOT is begonnen. Het thema: Quantum Supremacy In The Age Of Pandemic. En aangezien we in een ‘pandemic’ leven, moet ook het festival dit jaar op een iets andere manier plaatsvinden. Dit jaar zijn de kunstwerken alleen in de Spacebar aan het stationsplein te vinden. Creatieve kunstenaars uit de hele wereld zijn aanwezig en presenteren hun kunst. 1Twente had twee kunstenaars in de uitzending 1Twente Vandaag.

Raket GOGBOT
De zaadraket van Jos Volkers. © Laura Ratering

Audio-vormgever Joep Wiertz

Wiertz is freelancer en maakt normaliter jingles voor radiostations. Daarnaast heeft hij nog een eigen online radiostation waar hij samen met een vriend aankomend dj-talent de mogelijkheid geeft om op te treden. “En dat is juist wat we ook tijdens GOGBOT gaan doen”, vertelt Wiertz. “We hebben een hele stage ingericht. We gaan talks houden en geven dj’s de kans een live-set te doen.”

Een speciale zaadraket

Niet alleen muziek is kenmerkend voor het festival. Ook zeldzame kunst is te zien. Zo staat er dit weekend de zaadraket van Jos Volkers op het plein. Zijn idee: als we er ooit niet meer zijn en de aarde een kale plek in het heelal is, moet de raket de wereld nieuw leven inblazen. “De raket is 14 meter lang”, vertelt Volkers. “Deze raket heb ik in Roemenië gebouwd, in de Karpaten omdat dit gebied nog maar een van de weinige plaatsen is waar de ecologie nog intact is. In Roemenië heb ik allerlei zaden van planten, paddenstoelen en bomen verzameld en in de raket gestopt.”

Volkers houdt zich al langer bezig met de opwarming van de aarde en hoopt eigenlijk dat zijn raket nooit de mensheid moet redden: “Ik hoop dat we een omslag kunnen gaan maken en de wereld gaan redden.”