Enschede
Cultuur
Video

Merel Coster speelt zich naar het podium in het Concertgebouw Amsterdam

Merel Coster is 13 jaar, speelt cello en treedt zondag 20 september op in de finale van een concours van het Koninklijk Concertgebouworkest. "Ik houd van klassieke muziek, maar zou ook wel eens heavy metal op mijn cello willen proberen."

Filmpje

Een filmpje van vijf minuten over Merel die in de huiskamer muziek van Sergej Prokofjev speelt, was voor de de jury van het concours voldoende om haar in de finale te plaatsen. Daar neemt zij het op tegen zes andere jonge talenten. Plaats van handeling is de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Merel treedt er volgende week zondag op met datzelfde stuk van Prokofjev, dat ze al een paar maanden op de lessenaar heeft staan.

Nooit af

Ongeveer een uur per dag sleutelt de veertienjarige aan haar vaardigheden op de cello. "Nu wat meer, omdat ik voor het concours oefen", stelt ze. "Maar zo'n stuk is nooit af, want er altijd wel iets wat je kunt verbeteren."

De mooi cello

Op vierjarige leeftijd kreeg Merel al een cello in handen gedrukt. Niet zo'n wonder overigens, want haar vader speelt piano en haar moeder dwarsfluit. "Ik vind het een mooi instrument. Om de diepte van de klank. Je kunt erop spelen als een viool, maar de lage klanken van de contrabas zitten er ook op."

Merel speelt wel eens op muziekavonden van haar school het Bonhoeffercollege, maakt sinds een tijdje muziek in het Twents Jeugd Symphonie Orkest en heeft vooral plezier in haar hobby.