Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het toernooi om de officieuze titel 'Kampioen van Enschede' staat op het punt van beginnen

Screenshot poster Marinus Goedhart toernooi UDI
Beeld: UDI

Het Marinus Goedhart-toernooi vindt plaats vanaf maandag 21 augustus op het terrein van vv UDI in Enschede. Acht clubs gaan tijdens dit toernooi de uitdaging met elkaar aan om zichzelf tot kampioen van Enschede te kronen. Het toernooi krijgt een extra feestelijke dimensie doordat de club dit jaar ook haar 90-jarige jubileum viert.

Deze editie van het toernooi viert haar 75e verjaardag. Het toernooi vond zijn oorsprong in 1948 en hetzelfde toernooiformat wordt tot op de dag van vandaag gehanteerd. Acht deelnemers worden verdeeld over twee poules, aangezien het gehele toernooi in één week wordt gespeeld. Op zaterdag vindt de traditionele finale van het toernooi plaats. De winnaar van deze finale mag zich vervolgens de onofficiële kampioen van Enschede noemen.

Marinus Goedhart

Marinus Goedhart, een Enschedeër die aanvankelijk bij de Enschedese Boys voetbalde, raakte op een gegeven moment in conflict met de elftalcommissie en besloot zijn lidmaatschap bij de club op te zeggen. Het bestuur van UDI kreeg lucht van deze situatie en ondernam stappen om Goedhart aan zich te binden. Naast het overhalen van de echtgenote van de voetballer had hij nog één enigszins opmerkelijk verzoek voor het clubbestuur: alle UDI-leden moesten hun vlees bij Goedharts slagerij halen. De club stemde met deze voorwaarde in, en in 1935 werd de Enschedeër lid van de vereniging.

Hij speelde tot 1942 bij de club en oogstte veel succes bij de Enschedese vereniging, met onder andere vier kampioenschappen. In 1943 overleed Goedhart echter in het concentratiekamp Amersfoort aan een hersenbloeding. Ter nagedachtenis aan deze UDI-legende is het toernooi naar hem vernoemd.

Deelnemers

De deelnemende teams aan het Marinus Goedhart-toernooi zijn: FC Suryoye-Mediterraneo (1x winst), Rigtersbleek (5x winst), PW, Vosta (2x winst), UDI (1x winst), FC 't Centrum, SC Enschede (17x winst) en Eilermark (13x winst). Laatstgenoemde is tevens de huidige titelhouder van het toernooi na hun overwinning in 2022.

De wedstrijden vinden plaats op het terrein van UDI en vangen aan om 18:45 uur. Gedurende de poulefase worden wedstrijden gespeeld van 1x 30 minuten. De halve finales en de finale worden uitgevochten in wedstrijden van 2x 45 minuten.

Stats Marinus Goedhart Toernooi UDI
Alle deelnemers en hun toernooiwinsten
Beeld: UDI
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.