Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een duyt op de Proef Eet in Enschede qua prijs omhoog, maar is meer waard dan voorgaande edities

Drukte Proef Eet Enschede 2019 Proef Eet
Beeld: Proef Eet

De 36e editie van Proef Eet in Enschede staat voor de deur in het eerste weekend van september. Gedurende drie dagen krijgen mensen de kans om langs ongeveer dertig restaurants en cateraars te gaan en te betalen met duyten (munten). De duyt is ten opzicht van de vorige editie van het evenement in prijs flink omhoog gegaan. Een dure duyt dus, maar hij is meer waard dan de voorgaande edities.

Tijdens voorgaande edities van Proef Eet liepen mensen soms rond met flinke hoeveelheden duyten, omdat zelfs een klein gerecht al snel 5 munten kostte. "Nu kun je datzelfde gerecht bestellen voor ongeveer 2 á 3 duyten", meldt het bestuur van de VHSE (Vereniging Horeca Stad Enschede). Hoewel deze rekenmethode de prijzen inderdaad hoger doet lijken, stijgt ook de waarde van de duyt. "Als je bedenkt dat je voor een tussendoortje op een terras vaak evenveel betaalt als voor een gerecht bij Proef Eet, dan relativeert dat de situatie."

Tijdgeest

Ook de coronacrisis en inflatie hebben aanzienlijk bijgedragen aan de gestegen prijzen. "Voor een biertje op de Oude Markt betaal je al zo'n 3 euro. Dan maakt het verschil naar 3,10 voor een gewoon biertje niet veel uit." De vorige editie kon niet plaatsvinden vanwege aanhoudende personeelstekorten in de horeca en aanzienlijk gestegen kosten.

Positieve reacties

Naast de opmerkingen over de muntprijzen heeft de Enschede organisatie veel positieve reacties ontvangen. "Sinds we hebben aangekondigd dat het evenement doorgaat, hebben we voornamelijk gehoord dat mensen erg blij zijn dat het weer mogelijk is. En met een kleine hoeveelheid duyten op zak, zal het rondlopen zeker aangenamer zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.