Enschede
Video

Wendy’s oma vluchtte uit Nederlands-Indië: ‘nooit een Nederlandse geworden’

Drie weken geleden zette de Enschedese Wendy Jouvenaar een indrukwekkend verhaal op Facebook. Haar oma overleed onlangs en het huis waarin vier generaties zijn opgegroeid, zal nu door woningbouwcorporatie weer aan anderen worden verhuurd. En dat terwijl oma Jouvenaar er 75 jaar woonde. Sinds haar vlucht uit Nederlands-Indië. Wendy beweegt daarom hemel en aarde om het huisje in de familie te houden.

Plutostraat door Marieke Amelink
Wendy Jouvenaar voor het huisje aan de Plutostraat. © Marieke Amelink

Op 15 augustus 1945 maakte de Japanse keizer de capitulatie bekend. Dat betekende dat Nederland-Indië in principe weer een vrij land was. Maar dat gold niet in Bandoeng. Wendy en haar familie zaten daar namelijk in een kamp en werden gezien als “import”. “De Indonesiërs wilden hun land terug”, vertelt de kleindochter. “Toen hielpen de Japanners mijn oma en haar familie en werden ze op een boot naar Thailand gezet en vanuit daar ging het voor hen naar Nederland.”

Troostmeisjes

Toen was Wendy’s oma, Wilhelmina Adriana Wassenburg, 16 jaar oud. “Maar voordat ze naar Nederland kwam, zat ze met haar moeder en zusters in een kamp. In dit kamp hadden ze ‘troostmeisjes’. Meisjes die verkracht worden of zelfs in stukjes worden gesneden en worden opgegeten. Gelukkig was zij toen niet ‘goed genoeg’ om een troostmeisje te worden”, vertelt Wendy in 1Twente Vandaag. “Nu snap ik waarom ze er nooit over wilde praten.”

Brief

Eenmaal in Nederland aangekomen, werd Wendy’s familie in de Leliestraat neergezet. “Maar dat was veel te klein en daarom stuurde mijn overgrootmoeder een brief naar koningin Wilhelmina en vroeg om woonruimte.” En dat is gelukt. Sindsdien groeiden vier generaties aan de Plutostraat in de wijk Sahara op. Tot nu. Want Domijn wil het leegstaande huis aan anderen verhuren. “We hebben tot nu toe nog steeds door Domijn vernomen. Ik werd nog door de gemeente gebeld, maar die zegt ook dat Domijn zich netjes aan de regels heeft gehouden.”