Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Scouts uit Denekamp terug van World Jamboree met hitte en evacuatie: ‘Ik had het niet willen missen’

Broers Max en Jens Huttenhuis op de Jamboree.
Broers Max en Jens Huttenhuis tijdens de Jamboree
Beeld: M. Huttenhuis

Met een strooien hoed uit Vietman kwam Max Huttenhuis zondagavond terug in Denekamp. “Geruild tegen klompjes”, vertelt hij. De 16-jarige scout nam samen met zijn broer Jens (15) en Lieke Reinderink (15) deel aan de World Jamboree, die dit jaar gehouden werd in Zuid-Korea en in Nederland in het nieuws kwam door hitte en een naderend tyfoon.

Het Nederlandse scoutingcontingent vertrok dinsdag 25 juli. “We vlogen vanaf Frankfurt. Woensdag kwamen we aan; door het tijdsverschil was het in Zuid-Korea al de volgende dag.”

Spekkevers

Het Nederlands contingent was verdeeld in troepen, die elk uit zo’n veertig jongeren bestonden en uit dezelfde regio komen. “De troepen kregen de naam van insecten. Onze troep heette Spekkevers.” Voorafgaande aan de Jamboree maakten de scouts een tripje door Zuid-Korea. “Er was een programma geregeld met bezienswaardigheden en activiteiten”, vertelt Max.

Schiereiland

Het kamp voor de 40.000 jongeren werd opgeslagen op het Zuid-Koreaans schiereiland Saemangeum, waarop alle gebruikelijke scoutvoorzieningen gebouwd werden om te kunnen slapen, koken, eten en sporten. Duizenden kleurige tentjes, voorzien van vlaggen, boden onderdak aan de scouts. “De openingsceremonie werd gehouden op een groot veld met een enorm podium, met optredens en speeches.”

Tentenkamp
Een stukje tentenkamp
Beeld: M. Huttenhuis

Activiteiten

Voor de scouts was er overdag zowel een indoor als een outdoorprogramma. “Bij het outdoorprogramma gingen we met scouts uit andere landen op pad en leerden over de Koreaanse cultuur.” De scouts konden ook op het terrein blijven. “Er waren de hele dag activiteiten waar je uit kon kiezen. Maar je kon ook rondlopen en contacten leggen. Of we deden niks, wat ook wel eens gebeurd is, vanwege de hitte.”

Contacten leggen

Zelf vond hij contacten leggen met scouts uit andere landen het leukst. “Je hoort hoe het daar is, hoe dingen geregeld zijn. En ook wat ze weten over Nederland.”
Hij ruilde badges en de typisch Nederlandse klompjes en praatte met scouts uit onder andere Zweden, Engeland, België, Mexico, El Salvador, Indonesië, Italië, Vietnam en Canada.

Scouts op pad
Scouts op pad
Beeld: M. Huttenhuis

Hittegolf

Wat betreft de hittegolf: “Je had er wel last van, maar als je goed op jezelf lette, water dronk en niet teveel in de zon zat, viel het redelijk mee.”

Tyfoon

Dan was er ook nog sprake van een naderende tyfoon. Een paar dagen voor de tyfoon het Jamboreeterrein zou bereiken, werden de tienduizenden scout geëvacueerd. “Dat gebeurde per troep, in bussen, en met behulp van de politie en het leger. Honderden bussen op een rij; het verliep heel soepel.”

Zelf heeft Max van de reis zelf niet veel meegekregen: “Ik heb bijna de hele busreis geslapen. Of ik bang was? Ik was eerder bang dat we weg zouden gaan zonder dat het nodig was, dan dat we last van de tyfoon zouden hebben.”

Opvang universiteit

De Spekkevers werden opgevangen in een locatie van een universiteit. “We zijn goed opgevangen. Er was zelfs een programma geregeld voor ons.” De scouts vertrokken daarna voor een nacht naar een airporthotel, en vertrokken de volgende dag naar huis, waar ze zondagavond arriveerden.

Vrienden gemaakt

Max: “Ook als ik vooraf geweten had van de hitte en de evacuatie, was ik gegaan. Ik heb goede vrienden gemaakt op de Jamboree en dat had ik niet willen missen.”
Dinsdagavond is hij weer present bij de bijeenkomst van de scouts in Denekamp, met verhalen over een bijzondere World Jamboree.

icon_main_info_white_glyph

World Jamboree

De World Jamboree is een internationaal scouting evenement dat eens in de vier jaar ergens ter wereld plaats vindt. Iedere scout van 14 tot en met 18 jaar mag daar aan deelnemen, mits deze een bedrag van 4.500 euro per persoon bij elkaar kan sprokkelen. Daarvoor houden de scouts allerlei activiteiten.
De World Jamboree is dit jaar gehouden in Zuid-Korea, van 1 tot 12 augustus. Zo’n 40.000 scouts uit vele landen waren aanwezig. Vanuit Nederland deden 1.260 scouts mee. Van Scouting Margaretha Sinclair vertrokken drie scouts naar Zuid-Korea.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.