Heracles Almelo moet in laatste kwartier toch buigen voor Ajax

20230812 Heracles Ajax wedstrijd
Bakboord in actie met Bergwijn
Beeld: Orange Pictures

Lang leek Heracles Almelo op weg naar een zeer verdienstelijke rentree in de Eredivisie. De ploeg van trainer John Lammers kwam zelfs brutaal op voorsprong op bezoek bij Ajax, maar uiteindelijk moest Heracles in het laatste kwartier toch nog een ruime nederlaag slikken: 4-1.

De terugkeer in de Eredivisie met op de eerste dag meteen een bezoek aan recordkampioen Ajax. Er zijn stadions waar het eenvoudiger is om de terugkeer op het hoogste niveau in te luiden.

Geen problemen

Toch had Heracles Almelo geen last van plankenkoorts in de Johan Cruijff ArenA. De ploeg van trainer John Lammers bleef op wat gevaarlijke standaardsituaties na redelijk eenvoudig uit de problemen in de eerste helft.

Twee goals in extra tijd

In een traag eerste bedrijf met veel blessurebehandelingen zat de spanning in de extra tijd van maar liefst elf minuten. Eerst schoot Mario Engels Heracles verrassend op voorsprong na een fout van Anass Salah-Eddine, die vorig jaar nog op de bank zat bij FC Twente. Het antwoord op de achterstand kwam echter snel van het veelbesproken Ajax. Debutant Jakov Medic kegelde op zeer overtuigende wijze de 1-1 binnen vanaf bijna dertig meter.

Kudus en Bergwijn

Na de hervatting bleef Ajax stroef spelen tegen het stugge Heracles Almelo, al had Heracles-doelman Michael Brouwer ook een aantal geweldige reddingen. Uiteindelijk had hij geen verweer op de geplaatste poging van Mohammed Kudus, die een inschattingsfout van invaller Ruben Roosken een kwartier voor tijd kon afstraffen met een geplaatste bal: 2-1. Heracles oogde geslagen en Steven Bergwijn kon vervolgens zelfs nog de 3-1 en 4-1 (strafschop) maken.