Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Huisartsen over griepseizoen: “Mensen mogen coronaklachten niet verzwijgen”

Huisarts stockfoto 2020 09 04 164437
Foto ter illustratie
Beeld: Pixabay

GGD-testlocaties zijn momenteel erg overbelast. En nu komt het griepseizoen ook nog om de hoek kijken. De GGD geeft al aan dat het een drukke periode gaat worden. Maar juist dit is nu het probleem. Mensen kunnen niet meer bij de GGD terecht en gaan naar de huisarts.

Volgens Ingeborg van Lingen, voorzitter van de huisartsenkring Twente, is het “onaardig” om met griepklachten naar de huisarts te komen. “Maar we zien dat mensen het wel doen en zelfs zeggen dat ze geen klachten hebben terwijl ze die hebben. En dat is heel oneerlijk naar andere patiënten en mij”, licht ze toe.

Van Lingen geeft aan dat juist een huisarts een veilige plek voor mensen met een kwetsbare gezondheid moet zijn. Zij vreest dat, als er te veel mensen met klachten naar de praktijk komen, de huisartsen weer over moeten gaan naar telefonische spreekuren. “Misschien moeten we straks de coronaspoedposten ook weer gaan inrichten. De r zit in de maand. Het gaat alleen maar drukker worden. We zitten nú in de griep”, aldus Van Lingen.

Dit kan wel worden voorkomen, mits ook de patiënt een bepaalde verantwoordelijkheid draagt. “Anders gaat het hele systeem verstoppen.” Bovendien verwacht de voorzitter dat ook de griepprikken gaan toenemen: “Vorig jaar bestelde ik voor mijn praktijk 800. Dit jaar gaat het vast wel meer zijn.”

Van Lingen verwacht dat meer mensen zich laten vaccineren: “Stel je krijgt nu de griep. Dan is jouw weerstand al lager. Als ja dan nog corona krijgt, is het echt geen feestje.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.