Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Cosmos Lattrop volgeboekt in verband met jaarlijkse meteorenzwerm, maar vallende sterren zien kan overal

Cosmos sterrenwacht
Cosmos Sterrenwacht in Lattrop
Beeld: Léon de Man

“Het is voor iedereen het hoogtepunt van het jaar, zeker als het mooi weer is”, zegt Arnold Tukkers van Publieksterrenwacht Cosmos in Lattrop op Twente FM. “Bijna iedereen weet wel dat er in de zomer vallende sterren te zien zijn. Dat is altijd rond 12, 13 augustus. Dit weekend ook weer.”

Tukkers verwacht dat de meteoren goed te zien zijn komend weekend. “Het weer blijft goed, zoals het er nu uitziet. Er is nog een groot voordeel: er is geen maanlicht. Daardoor kun je veel meer meteoren zien; maanlicht stoort normaal gesproken zo erg, dat je de zwakkere meteroren niet ziet.”

“De aarde gaat door het gruis van een komeet, daardoor krijgen we vallende sterren te zien”

Lichtspoor

De meteoren worden veroorzaakt door hele kleine stofjes, gruis. Dat verbrandt in de dampkring en dan zie je een lichtspoor. Dat gruis dat nu op ons afkomt is ooit achtergelaten door een komeet, een klomp met ijs, gruis, stof en gas met een diameter van vijf tot tien kilometer, legt Tukkers uit. “Als die komeet dicht bij de zon in de buurt komt, begint ie te verdampen en dan laat ie dat gruis laat los. Daar gaat de aarde nu doorheen, en daardoor krijgen we de vallende sterren te zien.”

“Ben je op de camping, of op het strand, ga liggen. Ga ergens een weiland in en kijk omhoog”

Cosmos volgeboekt

Zo’n zestig tot zeventig meteoren per uur denkt Tukkers te kunnen zien. Cosmos is zowel vrijdagavond als zaterdagavond open, waarbij de mensen met een ticket vanaf het dakterras de vallende sterren bekijken. De sterrenwacht in Lattrop is voor beide avonden volgeboekt.

Blote oog

Maar, zo benadrukt Tukkers, de vallende sterren zijn over al te zien, met het blote oog. “Ben je op de camping, of op het strand, ga liggen. Ga ergens een weiland in, maak het gezellig en kijk omhoog. En je krijgt vallende sterren te zien.”

icon_main_info_white_glyph

De komeet Swift-Tuttle veroorzaakt de Perseïden. Deze komeet doet er 133 jaar over om rond de zon te draaien. De komeet was in 1992 voor het laatst zichtbaar met behulp van een verrekijker en is pas weer te zien in 2125. Elk jaar vliegt de aarde op haar weg rond de zon, door het gruis dat deze komeet achterlaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.