Enschede
Video

Geld verdienen met inregelen verwarmingsinstallatie

Onze huizen moeten duurzamer. We moeten van het gas af. We moeten zuiniger zijn met energie. We moeten isoleren. We moeten geen kraanwater gebruiken voor onze zwembadjes. We moeten van alles, maar wie gaat vertellen hoe?

De komende maanden gaan 1Twente en Stichting Pioneering aan de slag met de energietransitie. In 2050 moet die leiden tot compleet gasloze huizen. Voordat zo ver is bedenken we allerlei manieren om Enschedeërs te helpen energie te besparen om daarmee ook de energiekosten in de hand te houden.

Besparing

Het zogenaamde ‘waterzijdig inregelen’ van de verwarmingsinstallatie kan voor een behoorlijke besparing van het gasverbruik leiden. Stichting Pioneering zoekt 750 Enschedeërs die een eigen huis hebben die mee wil doen aan een onderzoek naar de besparingsmogelijkheden door die methodiek. Het inregelen van de verwarmingsinstallatie, zodat je niet meer gas verbruikt dan nodig, gebeurt gratis.

De 750 woningeigenaren die mee willen doen, doen ook mee aan een onderzoek naar de effecten van ‘het waterzijdig inregelen’. De onderzoekers willen weten wat het Enschede aan besparing oplevert als op grote schaal zo’n relatief kleine ingreep wordt gedaan.

In onze live-uitzending 1Twente Vandaag legt verwarmingsexpert Marius Valk van Remeha de werking uit van het waterzijdig inregelen.

Huisbaasje

Dan is er ook nog het zogenaamde huisbaasje dat wordt meegeleverd. Daarmee kan heel nauwkeurig het gas- en elektriciteitsgebruik in de woningen worden gemeten. Stichting Pioneering deelt er 2000 uit. Die zijn gratis en worden door de gemeente aan geïnteresseerde bewoners beschikbaar gesteld.

Ook die instrumentjes worden gebruikt voor onderzoek naar het energieverbruik in de gemeente. Via die apparaatjes kunnen mensen zelf in de gaten houden hoeveel ze verbruiken en zo nodig ingrijpen in hun energiehuishouding. Vandaar ook dat de ‘huisbaasjes’ een jaar gebruikt mogen worden, daarna wil de gemeente ze terug.

Aanmelden

Enschedeërs die aan de slag willen met hun energieverbruik kunnen zich melden bij energieloket-enschede.nl