Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rotzooi en ratten in de Walstraat

Ratten, vuilnisbulten, onsmakelijke geurtjes en groeiend ongemak bij de bewoners van de Walstraat over het milieupleintje in hun straat. Rachel Denneboom, commissielid van het Enschede Akkoord, ging op onderzoek uit en vroeg een aantal bewoners naar hun ervaringen. “Bijplaatsingen, dat is hier het probleem”, zegt binnenstadsbewoner Rein Kroes.

Samen met Bas Linders, eigenaar van Los Suenos, is Kroes al vaker in actie gekomen om de ongewenste afvalhopen pal tegenover het restaurant van Linders aan te kaarten bij de vuilophalers. Dat heeft tot nu toe weinig geholpen. “De overlast blijft”, zeggen beiden.

Denneboom bevraagt, luistert en geeft aan dat het Enschede Akkoord er juist voor is om samen met de bewoners naar oplossingen te zoeken. “We willen de bewoners niet alleen informeren. We willen weten wat beter kan. Afval is ons allemaal een doorn in het oog. Hoe lossen we dit nu op?”

Kroes geeft in het studiogesprek flink wat schoten voor de boeg. “Structureel ophalen van grof vuil in de binnenstad. Betere communicatie op de plek waar de containers zijn, want veel mensen hebben geen idee wat te doen. En niet te vergeten dat op de ene plek wel een container voor verpakkingsmateriaal beschikbaar is en op een andere plek niet. Dat maakt dat hier in de Walstraat plastic zakken aan de knop van de containers worden gehangen en er bijplaatsingen volgen.”

Daarbij ergert het Kroes dat al te gemakkelijk naar burgers wordt gewezen. Hij wijst op inwoners van Enschede die het niet al te breed hebben en geen geld hebben om voor afval te betalen. “En die noemen we aso’s, alsof dat de oorzaak van het probleem is. Weet je, er zijn gemeenten die afscheid nemen van dit afvalbeleid en overgaan tot nascheiding. Moet je dat niet gewoon gaan onderzoeken?”

Denneboom zoekt naar antwoorden: “Misschien ligt de schuld wel bij de gemeente. Ik word nu verleid om afval bij de containers te leggen, omdat mijn buurman dat ook doet. Wellicht moeten we beter faciliteren, nog eens kijken naar die 75 kilo die gratis gestort mag worden.”

De komende weken gaat het gesprek verder over zwerfafval in Enschede. 1Twente trekt samen op met het Enschede Akkoord om in de straten en wijken de problemen en oplossingsrichtingen in kaart te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.