Enschede
Hengelo
Cultuur

Opening vestiging Deventer óók goed voor Twentse winkels Broekhuis

Menigeen zal zich achter de oren gekrabd hebben bij het horen van het bericht: Boekhandel Broekhuis opent een filiaal in Deventer. Welke ondernemer opent er nog een winkel? En dan nog wel een boekenwinkel in een tijd van ontlezing. Kees Schafrat, directeur van Boekhandel Broekhuis, gaf dinsdag 1 september uitleg in de studio van 1Twente Vandaag.

'Vergelijk het met iemand die vier katten heeft'

Na vier winkels is zo’n vijfde geen ‘big deal’ volgens Schafrat: “Vergelijk het met iemand die al vier katten heeft. Dan is het niet zo moeilijk om nog een vijfde te nemen. Zo zie ik het ook met deze winkel in Deventer.” En met die ontlezing valt het volgens de inwoner van Zeist ook wel mee: “Juist in de coronatijd hebben veel mensen het boek herontdekt. Ik wil niet zeggen dat we geen klappen hebben gehad, maar de omstandigheden hebben het er wel naar gemaakt dat we het hoofd boven water hebben weten te houden.”

icon_main_quote_red_glyph

'Tegendraads denken heeft mij nog geen windeieren gelegd'

Kees Schafrat

Etalagebreedte van liefst 26 meter

Dat Deventer een echte boekenstad is, speelt natuurlijk ook een rol: “Er zit hier nog maar een echte boekhandel, Praamstra. Die ken ik goed, want die winkel beleveren wij al jaren. Verder zit er in Deventer, een stad van 100.000 inwoners, niks.” De 69-jarige eigenaar van Praamstra wilde zijn zaak niet verkopen, dus huurt Schafrat elders in het oude centrum een mooi pand van 600 vierkante meter, te vergelijken met de winkel in Hengelo. Extra pluspunt: de zaak aan de Lange Bisschopsstraat heeft een etalagebreedte van liefst 26 meter. Daar kan heel wat literatuur en lectuur worden uitgestald.

'Zie het als risicospreiding'

Volgens Schafrat heeft de opening van een vestiging in Deventer geen negatieve gevolgen voor de winkels in Twente: “Integendeel! Zie het als risicospreiding en een versterking van het totaal. Groei is geen harde noodzaak, maar als we er over 20 jaar nog zo goed voor willen staan en leuke dingen willen blijven doen voor de inwoners van Twente, dan is dit wel nodig. En daarbij: ik ben niet alleen ondernemer voor de pegels, maar zie mezelf ook als cultureel ondernemer.”

De Deventer vestiging van Boekhandel Broekhuis gaat op 21 februari open.