Verkeer
Stuur appje
Zoek

Theater in drie talen tegelijk: KING'S MEN vertaalt Shakespeare naar het nu en treedt op in Almelo

230808 kingsmen 1
Een foto van de nieuwe voorstelling KING LEAR
Beeld: Elze van den Akker

Shakespeare vertalen naar het Nederlands, Twents en Duits: dat is wat theatergroep KING'S MEN doet. Op een humoristische manier stoppen zij stukken van Shakespeare in een jasje van nu. Voor de derde keer keert de theatergroep met Nederlandse en Duitse acteurs terug naar Almelo.

Mix van talen

“Een mix van talen”, noemt acteur Laurens ten Den het. Tijdens de voorstelling worden zinnen in verschillende talen tot één begrijpend verhaal gemixt. “Zo vervangen we sommige woorden naar het Duits en sommige naar het Twents zodat iedereen het begrijpen kan." Ten Den geeft een voorbeeld: “Het is gewoon onmeunig schön wat wie doot.” Het mixen van de Nederlandse, Duitse en Twente taal is een succes volgens de acteur: “Het werkt wonderlijk goed, beter dan we ooit hadden gehoopt.” Ten Den stopt even met zijn verhaal en begint te lachen. “Ik zeg altijd: probeer niet alles te verstaan dan komt het goed”

Niet onbekend in Almelo

Ten Den is geen onbekende in de theaters van Almelo. Zo schreef en speelde hij bijvoorbeeld het stuk Van Katoen en Water. Nu speelt hij in het theatergezelschap KING'S MEN en toeren ze in de grensstreek met de voorstelling KING LEAR. Van 17 tot en met 20 augustus speelt de voorstelling in de privétuin van Huize Bellinckhof in Almelo. “En dat is extra bijzonder”, benadrukt de acteur. “Normaal gesproken mag je daar niet komen.”

“Je kan de geschiedenis en cultuur voelen”

Omgeving is decor

De Twentse acteur merkt dat King’s Men steeds populairder begint te worden in Almelo en omstreken. “We zijn aan het uitbreiden in Almelo”, lacht hij. “Vorig jaar speelden we drie voorstellingen en nu doen we er vier.” Hoewel KING'S MEN steeds meer publiek bereikt, wil de theatergroep niet te veel mensen tegelijk tijdens een voorstelling. “We hebben weleens enorme decors gebouwd met grote tribunes, maar met KING'S MEN doen we dat niet”, legt ten Den uit. “We staan nu alleen maar op landgoederen en dat zijn plekken waar je de geschiedenis en cultuur kan voelen. Het landgoed en de natuur eromheen is het decor, zoals het mooie huis op de achtergrond bijvoorbeeld.” In de privétuin van Huize Bellinckhof zullen tijdens de voorstelling picknicktafels klaarstaan die plaats bieden aan ongeveer honderd mensen. “Heel gezellig en knus”, zegt ten Den.

230808 kingsmen 2
KING LEAR
Beeld: Elze van den Akker

King Lear

Midden augustus keert de theatergroep terug naar Huize Bellinckhof maar nu met een nieuwe voorstelling: KING LEAR. “Het gaat over een oude koning die zijn land gaat verdelen onder zijn drie dochters”, legt de Twentse acteur uit. Volgens de koning krijgen alle drie zijn dochters evenveel. Maar, nu komt het, de dochters moeten eerst vertellen hoeveel ze van hem houden. Daar gaat het scheef en vallen familie en land uiteen.” Volgens ten Den is de voorstelling een hedendaagse show met veel humor.

“Als je talen mengt, meng je ook culturen”

Taal

Het spelen met de Nederlandse, Duitse en Twentse taal in het stuk is een groot vermaak voor Ten Den. “Als je talen met elkaar vermengd, dan meng je ook je culturen en kom je heel snel op de overeenkomsten. Maar ook hele grappige verschillen, daar kan je ook mooi de draak mee aansteken.” Dat merkt de acteur ook in het publiek. “In Enschede hadden we laatst zeker twintig Duitsers in het publiek en in Bentheim zaten ook weer veel Nederlanders in het publiek.”

Gemeente Almelo

De gemeente Almelo is enthousiast over de theatergroep en steunt hen hierbij. “We ontvangen van de gemeente een financiële bijdrage. We maken namelijk een product waar we niet aan kunnen verdienen omdat we in zulke intieme settingen spelen. Maar omdat de gemeente ons werk goed en mooi vindt en ons hierbij willen steunen, krijgen wij van hen een bijdrage.” Naast de financiële steun van de gemeente krijgt de theatergroep van Cogas een bijdrage voor tentdaken, zodat het publiek beschut zit tegen zon en regen.

icon_main_info_white_glyph

Tickets

Van 17 tot 20 augustus speelt KING'S MEN in Almelo. Voor meer informatie en tickets: https://kingsmen-openair.com/s...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.