Hengelo
Politiek

Onrust in Kasbah: bouw tien zorgwoningen baart bewoners zorgen

Welbions is met zorginstelling Estinea in gesprek om in de Kasbah, aan de zijde van de Zwavertsweg, tien wooneenheden met 24-uurs zorg te realiseren. Een deel van de bewoners maakt zich daarover ernstige zorgen. Niet alleen omdat daarmee de rust in dit bijzonder buurtje in het geding is, maar ook omdat de Kasbah een monumentale status heeft. Mogelijk moeten zelfs vier woningen worden opgeofferd. Welbions gaat de komende weken de bewoners bijpraten.


Bazaar
Op de begane grond wil Welbions zorgwoningen realiseren © Google Streetview

De wooncorporatie laat via stadsstrateeg Robert Olde Heuvel weten dat Welbions inderdaad iets wil met de leegstaande bedrijfsruimtes op de begane grond. "Overal in Hengelo kijken we naar leegstaand vastgoed. In de huidige tijd is terugkeer van detailhandel vaak geen optie. Liever wordt gekeken naar combinaties van wonen en zorg, waarbij we de cliënten willen betrekken bij de omgeving door ze bijvoorbeeld mee te laten werken in een buurthuis." Verbinding is daarbij het sleutelwoord, volgens Olde Heuvel.

Namens de bewonersvereniging laat Metin Yirtici weten 'niets over de plannen van Welbions te kunnen vertellen, omdat het nog onduidelijk is en niet definitief is wat er gaat gebeuren'.

Olde Heuvel is echter duidelijk over de ingezette weg: "We zitten nu in de fase dat we de plannen met de monumentencommissie en de welstandcommissie bespreken en daarna volgen de bewoners. Ook Abel Blom, de zoon van architect Piet Blom die de Kasbah destijds ontwierp, is nauw bij de plannen betrokken."

icon_main_quote_red_glyph

'Dat er voor de verbouwing enkele woningen moeten sneuvelen sluit ik niet uit'

Robert Olde Heuvel, Welbions

Levensloopbestendige woningen

Dat er voor de verbouwing enkele woningen moeten sneuvelen sluit Olde Heuvel niet uit. "Maar dat is allemaal onderdeel van de gesprekken die nog moeten gaan volgen. Als we er straks, om wat voor reden dan ook, niet uitkomen met elkaar kunnen ook andere opties weer in beeld komen."

Een van die opties is het creëren van levensloopbestendige woningen voor huidige bewoners op de begane grond. Veel bewoners zijn op leeftijd en krijgen steeds meer moeite met de trappen, maar willen dolgraag in de Kasbah blijven wonen. Dat plan lag al eerder op tafel, maar bleek niet op veel enthousiasme te kunnen rekenen bij Welbions. Olde Heuvel: "Bouwtechnisch gezien zitten daar nogal wat haken en ogen aan en we zouden te weinig daglicht in die woningen krijgen."

De bewonersvereniging heeft ondertussen ook al contact gehad met verschillende gemeenteraadsleden, waaronder Vincent Mulder van de SP. Desgevraagd laat Mulder weten dat hij over deze kwestie beslist raadsvragen zal gaan stellen: "Ik wil onder meer weten waarom er hier zoveel woningen met 24-uurszorg gerealiseerd moeten worden, wat daarvan de gevolgen zijn voor de leefbaarheid en waarom er waarschijnlijk vier woningen moeten verdwijnen? Kijk, dat er iets moet gebeuren met die strip, daarover is iedereen het wel eens, maar de Kasbah staat op de nominatie een Rijksmonument te worden. Daar kun je niet zomaar van alles mee uithalen."

Op vrijdag 4 september houdt de bewonersvereniging een Algemene Ledenvergadering. Tot die tijd houdt men daar de lippen op elkaar.