Verkeer
Stuur appje
Zoek

De poppen in de Grotestraat van Almelo: Hoe komen ze daar en wie heeft ze daar neergezet?

Carillon 2
De poppen in de Grotestraat
Beeld: Joy Stempher

Om het halfuur galmt er een klokkenspel door de Grotestraat in Almelo. Voorbijgangers blijven staan om te kijken naar het carillon. Bij de klok hangen twee kooien en in die kooien zitten ouderwetse poppen die tijdens het klokkenspel voorbij ‘gedraaid’ komen. Kinderen én ouderen wijzen er naar: ze vinden de poppen mooi. Maar hoe komen deze poppen daar en wie is er verantwoordelijk voor?

Niemand die het weet

Het geluid van de luidende klokken in de Grotestraat zal voor veel Almeloërs bekend klinken. Het carillon hangt boven de etalage die op straat staat van juwelier Brummer. Een rondvraag bij een aantal medewerkers van de juwelierszaak: wellicht weten zij waarom die poppen in de kooitjes zitten en wie ze daar geplaatst heeft. Maar helaas, de medewerkers weten niet waarom ze daar zitten. Ook zoekmachine Google helpt niet mee in de zoektocht. “Maar Pieter Brummer, de eigenaar, is donderdag weer aanwezig, hij zal het ongetwijfeld weten”, vertelt een vrouwelijke medewerker aan 1Twente.

Het antwoord

Op donderdagmiddag stellen we de vraag opnieuw aan de eigenaar van de juwelierszaak. Brummer weet het verhaal wél achter de ouderwetse poppen die elk halfuur vrolijk voorbij komen. “Het carillon staat er sinds 1972, toen de Grotestraat een promenade werd”, begint Brummer zijn verhaal. “Om het carillon wat meer aankleding te geven hebben we de poppen erin geplaatst.” De poppen zijn in 1970 met de hand gemaakt en gaan dus al enige tijd mee.

Verschillende poppen

Brummer vertelt dat er vroeger met de poppen in het carillon veel meer werd gedaan dan nu. “Vroeger werden de poppen elk jaar vervangen. En ook tijdens bepaalde feestdagen of seizoenen werden ze vervangen.” Zo stonden er tijdens het Sinterklaasfeest pietjes in het carillon en tijdens de kerstdagen draaiden er kerstmannetjes in het carillon. “Tijdens de zomer hadden we een zomervariant en dan stonden er boeren- poppen in”, vertelt Brummer.

Niet meer wisselen

Tegenwoordig wordt er niet meer gewisseld tussen de poppen en draaien het hele jaar dezelfde poppen in het rond. “Dat zijn wel de originele poppen”, zegt Brummer. “Dat zijn de eerste poppen uit 1970 die in het carillon zijn geplaatst. Zij zijn dus met de hand gemaakt.” De eigenaar van de juwelierszaak zegt dat het nu te veel tijd kost om de poppen te vervangen omdat het nogal een grote klus is. “We zijn er ook voorzichtig mee. Daarom zitten er ook tralies voor in plaats van glas. We hebben weleens meegemaakt dat het glas werd ingegooid en dat ik ‘s ochtends iemand in het carillon aantrof.”

Geen boeren- poppen, pietjes en kerstmannetjes meer tijdens het klokkenspel maar de originele poppen zullen nog zolang ze kunnen blijven ‘dansen’ op de muziek. Mysterie ontrafeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.