Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kindervakantieweken voor Oekraïense vluchtelingen in Almelo: ‘Normale Nederlandse kinderen doen ook leuke dingen’

2023vakantieweken
Een meisje leert ballonnen vouwen
Beeld: Els Pril

Even lekker er tussenuit en op vakantie gaan. Voor een aantal mensen is dat niet vanzelfsprekend. Zo ook niet voor de vluchtelingen uit Oekraïne die momenteel een onderkomen hebben in Huize Alexandra in Almelo. Om de Oekraïense kinderen een onbezorgde zomervakantie te geven, organiseert Vluchtelingenwerk Nederland de Kindervakantieweken.

Activiteiten met thema's

“We hebben al twee geslaagde dagen achter de rug”, vertelt Els Pril. Pril is medewerkster dienstverlening van Vluchtelingenwerk Nederland op de locatie Almelo. Er worden drie dagen met activiteiten georganiseerd tijdens de Kindervakantieweken. “Elke dag heeft een ander thema”, zegt Pril. Zo stond de eerste dag in het thema van sport en spel en de tweede dag stond in het teken van kunst en cultuur. “Komende woensdag hebben we het thema animatie. Ik heb de bellenblaas en clownsneuzen al klaarliggen.”

Poffertjes

Er zijn 98 Oekraïense kinderen uitgenodigd voor deze drie dagen. “Van deze kinderen zijn er op die dagen zeker vijftig”, zegt Pril. Ze begint te lachen: “Maar dat komt ook wel door de poffertjeskraam hoor, vooral met poedersuiker! De kraam is enorm in trek.”

Ballonnen vouwen

Pril geniet van de mooie reacties van de kinderen tijdens alle activiteiten. “Afgelopen dinsdag was er een ballonnenman. Een meisje wilde graag leren hoe ze ballonnen moest vouwen. Het kostte haar even oefenen maar uiteindelijk heeft ze zeker drie teckeltjes gevouwen. Ze vond het zo leuk dat ze een medewerker van ons wilde leren hoe zij ook die ballonnen moest vouwen.”

Belangrijke week

De medewerkster van Huize Alexandra in Almelo is trots op haar baan en collega’s. Het is een belangrijke week, vindt ze. “We doen ons best om het hier in Almelo zo leuk mogelijk te houden, maar de kinderen zijn niet thuis. Ze zitten maar in een kamertje met familie, er is te weinig. Ze spreken de taal niet en je wil ze bezighouden. Normale Nederlandse kinderen doen ook leuke dingen, dus waarom Oekraïense kinderen niet?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.