Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historisch debuut voor FC Twente-speelster Wieke Kaptein op WK voetbal

Wieke Kaptein heeft maandag haar WK-debuut gemaakt voor het Nederlands elftal in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Vietnam. Een historisch moment voor de 17-jarige middenvelder van FC Twente Vrouwen: ze is de jongste Oranje-debutant ooit op een wereldkampioenschap voetbal.

Ze neemt die titel over van Bertus de Harder die op zijn achttiende debuteerde tijdens het WK van 1938. "Het is natuurlijk een grote eer om daar nu zo bekend om te staan," reageert de Hengelose na afloop tegenover de NOS. "Ik heb echt heel erg genoten. Beetje zenuwachtig natuurlijk, maar ik zat echt vol adrenaline. Ik had zo'n zin om te spelen, het hele WK al. Ik was er wel klaar voor en had er heel veel zin in. Alle meiden zeiden dat ik er van moest genieten. Dus dat heb ik gedaan."

Veel tips

Kaptein kwam maandag in de tweede helft in het veld als vervanger van Danielle van de Donk. In de eerste twee groepswedstrijden tegen Portugal en Amerika bleef ze nog op de bank. "Je hoopt natuurlijk dat je kunt spelen, maar alle meiden die op het veld staan zijn natuurlijk supergoed en ik leer vanaf de bank al heel veel van ze."

"Ik krijg heel veel tips van ze. Zowel binnen als buiten het veld. Dus dat is superfijn. Ik denk dat ik me nu al heel erg heb ontwikkeld en hopelijk mogen we nog een paar weken langer blijven."

Groot talent

Kaptein staat te boek als groot talent. De Hengelose werd in het seizoen 2021-2022 uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie Vrouwen. Afgelopen maart werd ze door het internationale voetbalplatform Goal verkozen tot één van de beste negen talenten ter wereld.

20230720 WIEKE KAPTEIN NEDERLANDS ELFTAL FOTO ORANGE PICTURES JORIS VERWIJST
Lees ook
Wieke Kaptein (17) als jongste Nederlandse ooit naar WK Vrouwenvoetbal: Johan Cruyff College in Enschede is trots op hun studente

Ook FC Twente-speelster Cailtin Dijkstra maakte maandag haar WK-debuut. Door de ruime zege op Vietnam eindigt Oranje als groepswinnaar. Zondag wacht in de achtste finales de nummer twee van groep G. Die strijd gaat nog tussen Italië, Zuid-Afrika en Argentinië.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.