Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ken jij al het zwemwater in je buurt? Saxion-docent Kasper maakte zwemindex.nl en leerde er zelf van

Docent Kasper Kamperman is in zijn dagelijks leven docent aan Saxion in Enschede op de opleiding Creative Media & Game Technologies, maar in zijn vrije tijd blijft de Tukker druk bezig met ontwikkelen. Zo heeft hij de website zwemindex.nl ontwikkeld. Op deze website kun je precies zien waar je in de buurt veilig zwemwater kunt vinden

Naast het weergeven van veilig zwemwater biedt de website ook veel meer informatie over publiek toegankelijke plekken, zoals stranden, meren en zwembaden. Mensen kunnen dan een keuze maken op basis van hun locatie en krijgen de afstand tot het water te zien in kilometers. "Als het water gecontroleerd is door de Provincie Overijssel, kun je nog meer informatie krijgen over de locatie", aldus Kamperman. Deze informatie bevat gegevens zoals waterkwaliteit, faciliteiten en toegankelijkheid.

Zwemindex 1
Beeld: Zwemindex.nl

Overal in de regio

Dat er soortgelijke websites zijn opgezet, vindt de docent aan het Saxion in Enschede geen bijzonder groot probleem. "Als je 'zwemwater' intypt bij zoekmachines, zul je veel sites vinden die hetzelfde proberen. Toch is Zwemindex bijzonder omdat je de directe afstand ziet en het ook het water over de grens laat zien."

AI

Kamperman had een grotere interesse in het werken met geo-informatie en ging op zoek naar een nationale database. Daarom verkrijgt hij de gegevens voor zijn website uit het nationale zwemwaterregister. Door de opkomst van AI (Artificial Intelligence) maakt hij ook gebruik van deze technologie door teksten op de website door de computer te laten genereren. Dat ging in het begin alleen niet altijd goed. "De AI heeft ooit een keer als faciliteit weergegeven dat er ook een plek was voor koekjes (Cookies). Deze bleken echter alleen op de website genoemd te worden en niet in het zwembad zelf. Zo blijf je de computer altijd controleren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.