Verkeer
Stuur appje
Zoek

Heracles pakt maatschappelijke kwesties aan samen met drie Overijsselse voetbalclubs

20230728 Stadion heracles Almelo
Heracles stadion
Beeld: Léon de Man

Voor het eerst in Overijssel werken vier voetbalclubs uit de Eredivisie samen om maatschappelijke vraagstukken aan te vliegen. Mensen meer laten bewegen en meer bewust maken van een gezonde leefstijl zijn de thema’s waarmee Heracles samen met FC Twente, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles aan de slag gaat. De vier clubs uit hebben afgesproken om zich de komende twee jaar gezamenlijk in te zetten voor relevante kwesties.

“We strijden aankomend seizoen op het veld tegen elkaar, allemaal weer in de eredivisie. We kunnen ook de krachten bundelen voor maatschappelijke doelen”, zegt community marketeer Lisa Ainsley bij Heracles Foundation. “We hebben allemaal een stichting, een al langer actief dan de ander. We kunnen elkaars kennis delen en zo van elkaar leren.” De deelnemende clubs krijgen ook steun van Sportnetwerk Overijssel.

Drie thema's

De provincie Overijssel heeft dit project geïnitieerd: “De provincie wil graag kijken hoe ze Betaald Voetbal Organisaties (BVO) kunnen verenigen op maatschappelijk gebied en vroeg om onze deelname. Daar hoefden we niet over na te denken”, aldus Ainsley. Er zijn drie onderwerpen uitgerold waarmee de clubs concreet aan de slag gaan: ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’, ‘Iedereen welkom in de sport’ en ‘Leesvaardigheid’. Deze onderwerpen spelen ook op lokaal niveau zeggen de clubs. Ook sluiten deze onderwerpen aan bij de persoonlijke ambitie van de clubs.

Laaggeletterheid en overgewicht

Heracles zet zich al in voor laaggeletterdheid en heeft verschillende vitaliteitsprogramma’s. “Er is een achterstand in Nederlandse taal en de vitaliteit is minder. Er is meer overgewicht in Nederland. Als we de krachten bundelen, kunnen we die aantallen terugdringen”, zegt Ainsley. Heracles heeft al verschillende projecten op gebied van laaggeletterdheid, vitaliteit en passend sporten. “We hebben al projecten Die gaan we met elkaar delen. Ook kijken naar het opzetten van gezamenlijk traject.” De activiteiten die de clubs samen gaan opzetten, kan Ainsley nog niks over verklappen.

icon_main_info_white_glyph

Sportnetwerk Overijssel

Sportnetwerk Overijssel is een organisatie die topsport, talentontwikkeling, talentherkenning en de breedtesport (recreatieve sportbeoefening in ongeorganiseerd en georganiseerd verband) verbindt in de provincie Overijssel. Het is de uitvoering van het Provinciaal Sport- en Beweegakkoord. Het Sportnetwerk zet zich in op vitaliteit, positieve gezondheid en beweging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.