Verkeer
Stuur appje
Zoek

Heracles haalt 20 nieuwe voetbaltalenten uit de regio binnen

20230727 Marc Kempinga Heracles Almelo
Marc Kempinga in tenue bij Heracles
Beeld: Marga Heidstra

Na onder andere Mario Engels en Jetro Willems haalt Heracles nog 20 nieuwe voetballers binnen voor het aankomende voetbalseizoen. Heracles komt met haar eerste Passend Voetbalteam. Dat is een voetbalteam voor mensen met een beperking. Op 15 september tekenen de 20 spelers hun contract, onder hen de Almelose Marc Kempinga (22): “Dit vergeet ik nooit meer.”

Bij de kick-off op 15 september krijgen de ‘transfers’ een officieel tekenmoment van hun contract en krijgen ze een officieel wedstrijdtenue. Marcs moeder Marga Heidstra is blij met het initiatief: “Nu kunnen ze voor hun gevoel op hoog niveau spelen.”

Groot Heraclesfan

Marc heeft een verstandelijke beperking en een Autisme Spectrum Stoornis. “Hij gedraagt zich als een 12-jarige. Hij kan wel leren, maar het sociaal-emotionele zal op die leeftijd blijven", zegt Heidstra. “Hij speelt in het G-team van SV Zwaluwen Wierden. Hij voetbalt nu ongeveer vijf jaar. Hij is groot Heraclesfan. Hij weet alles, ongelofelijk.”

“Het is heel aandoenlijk om te zien hoe enthousiast ze zijn, geweldig”

Heracles heeft verschillende voetbalverenigingen uit de regio benaderd om het Passend Voetbalteam samen te stellen. Marc werd vanuit zijn club aangedragen. Een jaar lang krijgt het Passend Voetbalteam maandelijks training in het stadion. Het team neemt deel aan regionale wedstrijden tegen andere Passend Voetbalteams. Bij uitwedstrijden mogen ze in de spelersbus van Heracles. “Het is heel aandoenlijk om te zien hoe enthousiast ze zijn, geweldig”, zegt de moeder van Marc over de 20 voetballers.

Geen inkomsten

De positie die Marc krijgt op het veld is nog niet bekend. “De indeling wordt nog gemaakt. Hem kennende wordt hij middenvelder. Hij denkt dat hij heel goed kan voetballen, maar hij wist niet of hij wel professioneel voetballer wilde worden. In het contract staat niks over inkomsten, maar het zijn puur afspraken over bijvoorbeeld eerlijk spel”, zegt Heidstra.

Mijlpaal

“Ik ben zo blij dat dit er is. Voor Marc is het een eer. Hij is zo trots als een pauw”, vertelt de moeder van Marc. “Ik vind het gewoon een heel goed dat hier aandacht voor is. Hij gaat sowieso groeien. Hij zegt dat het een grote mijlpaal in zijn leven is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.