Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente in gesprek over reisadvies voor Hammarby-uit

20230728 PAUL VAN DER KRAAN STILL 1 TWENTE
Beeld: Still 1Twente

FC Twente bespreekt met de autoriteiten welk reisadvies aan FC Twente-supporters gegeven kan worden die volgende week naar Zweden willen afreizen voor de return tegen Hammarby. De club heeft alle supporters en sponsoren die naar Stockholm willen een mail gestuurd. "De veiligheid van FC Twente-supporters in Stockholm moet wel gegarandeerd kunnen worden."

Dat zegt algemeen directeur Paul van der Kraan vrijdag in zijn wekelijkse nieuwsbrief, waarin hij reageert op de ongeregeldheden na afloop van de thuiswedstrijd tegen Hammarby donderdagavond. Na afloop van het Conference League-duel ging het in en om het stadion mis tussen Twentse en Zweedse supporters.

Schermafbeelding 2023 07 27 om 22 57 02
Lees ook
Tien aanhoudingen rond FC Twente-Hammarby, activiteiten in Enschedese binnenstad uit voorzorg gestopt na rellen

Excuses

Hij spreekt van een inktzwarte avond. "Wanneer je na zo’n mooi seizoen het nieuwe voetbaljaar mag openen met een Europees duel in De Grolsch Veste, dan verwacht je dat je het na afloop alleen maar over het sportieve verhaal hebt, dat gebeurde niet. De ongeregeldheden die gisteravond in ons stadion plaatsvonden overschaduwden de wedstrijd volledig. Deze zijn FC Twente onwaardig en horen in geen enkel stadion thuis. Ongeregeldheden als deze zorgen voor woede en schaamte. Namens FC Twente is een excuus op zijn plaats richting alle supporters en sponsoren."

Zweden aangesproken op gedrag

Een groep FC Twente-aanhangers brak na het laatste fluitsignaal door naar de hoofdtribune, waar zich een relatief grote groep Zweden bevond, en zocht de confrontatie. Van der Kraan liet al eerder weten dat de club door de UEFA verplicht wordt om tweehonderd hoofdtribunekaarten beschikbaar te stellen aan sponsoren en relaties van de bezoekende club. De vraag is nu of de kaarten ook bij die groep terecht zijn gekomen. FC Twente-supporters die in de buurt zaten, schetsen een beeld van provocerende Zweden gedurende de wedstrijd.

De algemeen directeur laat weten dat de groep door veiligheidspersoneel van FC Twente is aangesproken op hun gedrag. "Zelfs het bestuur van Hammarby is richting hen in actie gekomen, dit alles zonder resultaat." Daar voegt hij wel aan toe dat die provocaties nooit een reden mogen zijn om het vak aan te vallen.

Stadionverbod

Voor conclusies is het volgens Van der Kraan nog te vroeg. De club start een grondig onderzoek en gaat er alles aan doen om de daders te identificeren. Zij krijgen een stevig stadionverbod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.