Verkeer
Stuur appje
Zoek

Extra maatregelen in Enschede na nieuwe signalen mogelijk voetbalgeweld: fans geweerd uit binnenstad, preventief fouilleren toegestaan

ME - politie - binnenstad Enschede
ME en politie op het Enschedese Stationsplein, op de plek waar vorig jaar supporters van FC Twente en Fiorentina slaags raakten.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Iedereen die kan doorgaan voor voetbalsupporter, van welke club dan ook, mag in Enschede sinds woensdagavond preventief worden gefouilleerd. Dat besluit nam locoburgemeester Niels van den Berg, nadat eerder op de avond wapens werden aangetroffen bij zo'n groep. Hij ging over tot de maatregel, die geldt voor de hele stad, na overleg met politie en Openbaar Ministerie. Ook worden nu alle aanhangers die niet voor FC Twente komen geweerd uit de binnenstad, na signalen over de komst van Schalke- en Ajax-fans naar het grensgebied.

FC Twente en Hammarby IF uit het Zweedse Stockholm staan donderdagavond tegenover elkaar in De Grolsch Veste in een kwalificatiewedstrijd voor het Europese toernooi Conference League. In aanloop naar dat duel is het onrustig in de gastgemeente.

Verboden toegang

Uit bezorgdheid voor ongeregeldheden werd maandag al een noodverordening aangekondigd voor de drie dagen rond het duel, waardoor Zweedse supportersgroepen niet welkom zijn in de Enschedese binnenstad. Woensdag was dat al goed te merken, op verschillende plekken rond het stadscentrum patrouilleerde de Mobiele Eenheid.

Mobiele Eenheid 1
Lees ook
Mobiele Eenheid patrouilleert in Enschedese binnenstad

Het ging qua gevonden wapens volgens een woordvoerder van de politie in elk geval om een mes en 'andere attributen, waaruit duidelijk was dat ze uit waren op een confrontatie'. Het is niet duidelijk om welke supportersgroep het gaat. Na de vondst nemen de autoriteiten nu dus nog een stap om geweld tussen de aanhangers te voorkomen en de veiligheid te waarborgen, door groepen preventief te fouilleren.

Onder controle

Ook worden inmiddels niet alleen meer Zweedse supporters geweerd; geen enkele supporter van welke club dan ook mag zich nog in het Enschedese centrum ophouden. Alleen FC Twente-aanhangers zijn welkom.

De politie heeft signalen waaruit blijkt dat die extra maatregelen nodig zijn, maar wil daarover geen specifieke informatie kwijt. Volgens een persbericht van de politie in Nordrhein Westfalen zouden ultra's van Schalke onderweg zijn naar het grensgebied om Twente-supporters bij te staan; Ajax-aanhang zouden op weg zijn om Hammarby-fans te helpen.

De politie heeft de situatie onder controle, meldt de woordvoerder. "Dat is geen garantie voor de rest van de dag, we zijn er nog niet, maar tot nu toe hebben we er grip op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.