Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Traditionele oogstdag trekt veel publiek naar essen Springendal en Openluchtmuseum

Goudgeel graan, St-Joapik, sikkels en maaimachines trokken dinsdag 25 juli veel publiek naar de essen bij Hoeve Springendal. Hier werd op zowel traditionele wijze als met nieuwere methodes het graan geoogst.

Sint Joapik heet de patroonheilige van de oogst in het Twents. De oogst binnenhalen op St. Joapik, eind juli, is in Twente een jarenlange traditie. Die traditie wordt in ere gehouden in Ootmarsum, waar oude werktuigen uit de schuur en paarden van stal worden gehaald. Met geslepen zichten en gestoken in werkkielen werken de boeren het roggeland om tot een stoppelland. Boerinnen brengen rond het middaguur koffie en brood.

“We moesten eerst even wachten tot de rogge wat droger was”

Garven en hokken

Onder veel belangstelling worden de garven op de wagen geladen. Paarden trekken de afgeladen wagen naar het Openluchtmuseum, waar de garven aan ‘hokken’ worden gezet om te drogen. De rogge wordt gedorst en van het meel wordt roggebrood gebakken. Hoe dat gebeurt is deze dag te zien in de bakspieker van het museum.

Rogge wordt met een zeist geoogst
Het oogsten trekt veel bekijks
Beeld: Niels Wesselink

Oogstweer

Henk Eertman, bestuurlid van het Openluchtmuseum Ootmarsum, is één van de circa twintig vrijwilligers die betrokken zijn bij dit evenement. “We zijn vanmorgen rond half elf begonnen. We moesten eerst even wachten tot de rogge wat droger was. Gisteren regende het nog, maar vandaag is het echt oogstweer.”

Traditie voortzetten

De voorbereidingen voor de oogstdag beginnen al in oktober, dan wordt de rogge gezaaid. Het graan wordt traditiegetrouw rond Sint Joapik geoogst. De rogge wordt deze zomer, in het Openluchtmuseum, gedorst met een oude dorsmachine. De roggen wordt deels gebruikt voor het bakken van roggebrood en deels gezaaid, in oktober, op de dan omgeploegde essen. Zodat deze traditie ook volgend jaar voortgezet kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.