Verkeer
Stuur appje
Zoek

Huurders en gebruikers broedplaats WARP in Enschede vormen eigen stichting

WARP Technopolis
Gebruikers van broedplaats WARP richten een eigen stichting op, als reactie op het besluit van koepelorganisatie PLANETART om de huur van het pand aan het Enschedese Stationsplein op te zeggen.
Beeld: Ernst Bergboer

Huurders en gebruikers van het voormalige VVV-pand aan het Enschedese Stationsplein hebben maandagavond besloten een eigen stichting op te richten. Aanleiding is de onverwachte sluiting van de huidige broedplaats WARP.

Stichting PLANETART, waar WARP een onderdeel van was, besloot eind vorige maand de activiteiten aan het Stationsplein af te stoten en de huur van het pand aan het Stationsplein op te zeggen. De financiële situatie van de organisatie was dermate penibel dat de maatregel nodig was. Daarmee staan de gebruikers - een diverse groep kunstenaars uit de alternatieve hoek - op straat.

Behoud broedplaats

De gemeente wil de broedplaats voor de stad behouden. Een jaar geleden werd daartoe een motie aangenomen door de gemeenteraad. Het pand aan het Stationsplein was tijdelijk in gebruik; het gebied gaat binnen afzienbare tijd op de schop. Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat heeft de opdracht te zorgen voor een permanente plek.

Nu PLANETART de stekker uit de broedplaats heeft getrokken, heeft Diepemaat geen gesprekspartner meer.

Huurders, gebruikers en community op straat

Behalve broedplaats WARP zijn ook het Museum of the Future, kunstenaarscollectieven BlackBrick en Sickhouse en een aantal zelfstandige kunstenaars gevestigd in het pand aan het Stationsplein. BlackBrick en Sickhouse hebben in beginsel een nieuwe plek in de oude brandweerkazerne even verderop, maar de andere huurders staan per oktober op straat.

Gogbot
Lees ook
Nijpende tekorten bij Enschedees undergroundplatform PLANETART pas laat in beeld, erkent Raad van Toezicht

Voor de community rondom de broedplaats (en satellieten) is dat al het geval; de Spacebar, eveneens gevestigd in het pand, sloot begin deze maand de deuren.

‘The Other Side’

Nachtburgemeester Annebel Bunt pakte meteen nadat het nieuws over de sluitingen bekend werd de handschoen op. In no time timmerde zij een app-groep in elkaar - ‘The Other Side’ - en organiseerde een eerste (en een tweede en een derde) bijeenkomst op de parkeerplaats achter het pand aan het Stationsplein.

Annebel Bunt 1
Nachtburgemeester Annebel Bunt is al jaren een drijvende kracht achter de kunstenaarscollectieven en community van broedplaats WARP en Spacebar.
Beeld: Ernst Bergboer

Bunt ging met de wethouder in gesprek en belegde maandagavond de bijeenkomst met de (ongeveer dertig) huurders, gebruikers en een paar zeer actieve vrijwilligers, waarin is besloten een stichting op te richten. Er is, na een stemronde, een vijfkoppig bestuur samengesteld. Bunt is voorzitter.

Nieuwe broedplaats

De statuten moeten nog geschreven worden, maar de stichting-in-spé heeft zich twee doelen gesteld. Missie nummer één is voorkomen dat de huidige broedplaats dakloos raakt. Is dat gelukt, dan worden de stappen voor een nieuwe broedplaats gezet, als opvolger van WARP.

Eerste optie is bekijken of de nieuwe stichting de huur voor de huidige locatie aan het Stationsplein per 1 oktober kan overnemen. ‘Kan dat niet, dan wordt met de gemeente gekeken naar andere opties’, schrijft Bunt in een verklaring.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.