Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose Wandel Unie huldigt vierdaagselopers

20230718 selfie vierdaagse giovanni olthof links arjen olthof rechts
Hengelose vierdaagselopers vader Arjen (rechts) en zoon Giovanni Olthof (links) tijdens de Nijmeegse vierdaagse
Beeld: Arjen Olthof

Zondag worden traditioneel in Hengelo de wandelaars gehuldigd die deze week de Nijmeegse Vierdaagse en/of vorige week de vierdaagse van Apeldoorn hebben gelopen. Onder hen drie generaties van één familie: Johan, Arjen en Giovanni Olthof die hebben meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Zestigste keer

Johan Olthof deed dit jaar voor de zestigste keer mee en liep de dertig kilometer. Een bijzondere prestatie, maar de 75-jarige Olthof nuanceert het in alle bescheidenheid en vindt dat het allemaal wel meevalt. "Dit jaar zijn er drie mensen die al zestig jaar meelopen. Als je kijkt naar de leeftijd dan ben ik daar de jongste van. Er is ook iemand van tachtig jaar die voor de 63ste keer meedoet, dus dan heb ik nog een paar jaar te gaan."

Luister terug naar een interview met deelnemer Johan Olthof (uit het programma 1Twente Vandaag) op de tweede dag van de Nijmeegse vierdaagse:

Meedoen

Olthof sr. liep de vierdaagse niet samen met zijn zoon Arjen en kleinzoon Giovanni, want die liepen een andere afstand, de veertig kilometer. Arjen deed voor de elfde keer mee dit jaar, samen met zijn zoon die nu twee keer de vierdaagse heeft gelopen. Op de laatste dag hebben ze wel op elkaar gewacht en liepen samen over de eindstreep.

Wat is er zo mooi aan de Nijmeegse Vierdaagse? "Dat is moeilijk te beschrijven eigenlijk," zegt Arjen. "Iedere keer dat ik niet meedeed, kreeg ik écht de rillingen over mijn lichaam. Je wilt eigenlijk gewoon meedoen." Arjen zegt écht geraakt te worden door de sfeer en hoe de mensen het beleven. "Daar wordt ik best wel emotioneel van. Je ziet zoveel blije mensen."

icon_main_info_white_glyph

Huldiging in Hengelo

De huldiging van de vierdaagselopers is op zondag 23 juli om 14.00 uur in het clubgebouw Het Wandelhuis van de Hengelose Wandel Unie aan de Twekkelerweg 249 in Hengelo.

Groot volksfeest

Johan Olthof liep de vierdaagse voor het eerst in 1960. "Mijn oom deed toen mee en kwam thuis met zulke mooie verhalen dat ik zei: Ik doe volgend jaar ook mee. Het jaar daarop werd ik 14 jaar en mocht toen meedoen." De Hengeloër liep de vierdaagse deze week met een t-shirt met daarop de Twentse spreuk 'Ik heb 't goed wies kapot.' Johan: "Je moet een beetje van de pot gerukt zijn om hier aan mee te doen."

"Het is één groot volksfeest," zegt Arjen. "Ik zeg altijd dat als je het vertrouwen in de mens verloren bent, je maar moet meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Er is zoveel hartelijkheid. Iedereen biedt je wat aan onderweg, van komkommers tot snoep en allemaal uit zichzelf. Ze hoeven er niets voor terug. Overal is muziek en dat bijna de gehele weg lang."

Luister naar een telefonisch interview met Arjen Olthof in het programma De Kettingreactie op de laatste dag van de vierdaagse:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.