Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tachtigers domineren Almeloos koor van zeemansliederen

20230721 Shantykoor Almelo
Het Shantykoor tijdens het HavenFestival
Beeld: Shantykoor / eigen foto

Shantykoor de Oostvaders oogt vitaal; de tand des tijds begint wel te knagen. “Zozeer dat de toekomst zorgen baart.”

Koren hebben het moeilijk. De vergrijzing ligt op de loer en jonge aanwas blijft doorgaans uit. Overal in korenland zoekt men daarom naar creatieve oplossingen voor dit probleem. Uiteindelijk is er maar één remedie: nieuwe leden verwelkomen. En die trek je aan door het repertoire eigentijdser een aantrekkelijker te maken voor een breed publiek, zeggen ze bij veel van dit soort zeemanskoren. Zo hebben ze ook bij Shantykoor de Oostvaarders het traditionele repertoire van louter zeemansliederen opgeschud en meer toegankelijke nummers toegevoegd, legt voorzitter Anton Pots van het Almelose koor uit. “In ons geval zijn Ierse liederen toegevoegd. En dat werkt. Het hangt er ook een beetje vanaf in welke setting we optreden. In zorgcentrum De Koppel zongen we tijdens een optreden gewoon ‘Droomland’. Bewoners vinden dat geweldig.”

Okselfris

Twee weken geleden traden ze nog met het voltallige koor op tijdens de Almelose Havendagen. Zo op het oog leek er niets aan de hand. Met iets van 55 zangers, begeleid door een harmonica combo, stond daar een okselfris koor. En toch maken ze ook bij de Oostvaarders zorgen om de toekomst. Pots: “Iedereen wordt ouder en het probleem is dat de verjonging achterblijft. Tien jaar geleden hadden we amper tachtigers in het koor. Inmiddels is dat een aanzienlijke groep geworden. Die leden zullen er vroeg of laat een keer mee stoppen. Als niemand hun plek inneemt, bestaan we over 10 jaar niet meer. De zorg van vandaag is vooral een zorg voor de toekomst.”

Eind augustus houdt de vereniging een extra ledenvergadering waarin een onderzoekscommissie zal rapporteren hoe zij de toekomst van de Oostvaarders ziet en hoe je de vergrijzing wellicht te lijf kunt gaan. Pots: “Die commissie bestaat uit een groepje leden vanuit het koor zonder enige bestuurlijke inbreng. Dat is de meest transparante manier om te weten te komen hoe de koorleden de toekomst van de Oostvaarders zien en wat er moet gebeuren om de vereniging in stand te houden.”

Onder de douche

Gerichte ledenwerving zet te weinig zoden aan de dijk voor het voortbestaan op de lange duur. Nieuwe leden worden meestal vanuit het eigen netwerk van de bestaande koorleden naar binnen gehaald. “Ook dat levert niet genoeg op voor het voortbestaan op termijn”, verzekert Pots, die aangeeft dat er veel mannen met een mooie stem rondlopen, maar hun talent vaak alleen onder de douche of bij moeders in de keuken etaleren. ,,En dat is jammer. We hebben zo iemand in het koor die als thuiszanger met een karaoke set z’n familie als publiek had. De drempel om zijn kunnen in een koor te tonen, bleek lange tijd te hoog. Een van de leden is het toch gelukt om hem binnen te halen en de man is een enorme aanwinst voor de Oostvaarders.”

Elke woensdagavond wordt om 20 uur in wijkgebouw De Schelf in de wijk Schelfhorst gerepeteerd. “De deur staat altijd open”, geeft Anton Pots op uitnodigende wijze aan. “We krijgen vaak de vraag van of je moet kunnen zingen om mee te doen. Natuurlijk moet je een beetje kunnen zingen. Maar je hoeft beslist geen talent te zijn om mee te doen. En ook al ben je inmiddels 80, dan nog ben je altijd welkom.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.