Verkeer
Stuur appje
Zoek

Symfonia Jong Twente bestaat 50 jaar: klassiek jeugdorkest viert jubileum met groots concert

Een - om en nabij - zestigkoppig klassiek orkest met een volledige bezetting van musici van tussen de 14 en 25 jaar jong, dat is Symfonia Jong Twente. Dit jaar viert dat onafhankelijke jeugdorkest haar vijtigjarige bestaan. Zondag aanstaande geeft het een groot jubileumconcert in de misschien wel op een na beste zaal van Nederland, de grote zaal van het Enschedese Muziekcentrum.

Een jeugdorkest als Symfonia Jong Twente heeft een voortdurend wisselende bezetting. De meeste leden spelen er een jaar of wat, voordat ze vertrekken. Vaak voor studie. Maar dan zijn de eerste stappen gezet en met de regelmaat van de klok leidt dat tot het conservatorium en een carrière in de muziek. Een kweekvijver voor talent, dus.

Kweekvijver

Symfonia Jong Twente houdt de bezetting op peil met een eigen kweekvijver: Symfonia Junior. Ook dat is een heus orkest, met leden tussen de 8 en 15 jaar. Niet zelden hebben die nog maar heel kort ‘hun’ instrument in handen. Een fagot. Of een hobo, cello of viool. Nou niet meteen instrumenten die je zomaar onder de knie hebt.

Plezier

Bij de repetitie voor het jubileumconcert van aanstaande zondag blijkt dat de filosofie van het jeugdorkest leunt op twee pijlers: plezier in muziek maken èn ontwikkeling van jonge musici. Een dans op het koord van samen spelen en serieus muziek maken. Een repertoire dat past bij het niveau van de spelers: niet te moeilijk, maar zeker niet te makkelijk. Het idee dat je met elkaar een stuk speelt dat klinkt als een klok en dat jouw spel en instrument daaraan een bijdrage leveren.

Symfonia Jong Twente 2
Klassiek jeugdorkest Symfonia Jong Twente bestaat vijftig jaar en heeft hard gewerkt aan een jubileumconcert.
Beeld: Ernst Bergboer

Logisch ook: zo’n hobo of fagot, maar ook een cello en een viool, wil je niet uitsluitend in je eentje spelen. Die horen in een orkest. Die centrale plek van samen spelen, is motivatie om ook thuis in je eentje een partituur open te slaan.

Soundscape

Het jubileumconcert van aanstaande zondag is een ‘trip down memory lane’ voor oud-leden, met onder meer een oud-dirigent bij een stuk dat jarenlang veel als toegift werd gespeeld. Maar er is ook een speciale compositie geschreven door een oud-orkestlid dat al jaren successen viert als prof. Met dat stuk doet een geluidsartiest mee, die een soundscape legt onder de muziek.

Die compositie is een goed voorbeeld van hoe Symfonia Jong Twente werkt. Het heeft herkenbare jazz-invloeden en een complex ritme. De dynamiek is fors. En alle instrumenten - en dus musici - doen mee. Dat is behoorlijk zweten, blijkt bij de repetitie. De lat ligt behoorlijk hoog. En het gaat er serieus aan toe.

Reizen

Thema voor het jubileumconcert is ‘Reizen’, een verwijzing naar die halve eeuw van bestaan en de levens van al die leden die ooit hebben meegespeeld, waarvan een heel aantal het podium met het huidige orkest zal delen.

Tickets zijn te verkrijgen via de website van het Wilminktheater. Daar vind je ook het programma. Meer info over Symfonia Jong Twente vind je op de website van het jeugdorkest.

Symfonia Jong Twente 1
Een kweekvijver voor klassieke musici van 14 tot 25, maar plezier in muziekmaken staat voorop.
Beeld: Ernst Bergboer
icon_main_info_white_glyph

Symfonia Jong Twente

Jubileumconcert

zondag 16 juli 2023
14:30 uur

Grote zaal Muziekcentrum, Enschede
€ 12,50 (jeugd & jongeren)
€ 25,00 (normaal tarief)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.