Verkeer
Stuur appje
Zoek

64 leerlingen van het Bonhoeffer beklimmen de Alpe D'Huez voor arme Enschedeërs

Maanden trainden 64 leerlingen en leerkrachten van het Bonhoeffer College uit Enschede om de vermaarde berg Alpe d’ Huez in Frankrijk te beklimmen. Afgelopen zondag was het zover. De leerlingen Fien, Jesse, gymleraar Ruud Roelofs en hun collega’s klommen op de fiets en zwoegden zich de berg op. Het resultaat van hun inspanning: trots dat ze de top van de berg haalden en 20.000 euro voor Stop Armoede 053 in Enschede.

Cheque voor Stop Armoede

Het is de derde keer dat het Bonhoeffer leerlingen uitdaagt mee te doen aan de fietstocht. Elke keer gaat het om de beklimming van de Alpe d’Huez en om het ondersteunen van een goed doel. Deze editie was Stop Armoede 053 van initiatiefneemster Evelien van Hattum aan de beurt om een cheque van de wielrenners in ontvangst te nemen. Die overhandiging had dinsdagavond plaats. “We gebruiken het geld voor Enschedeërs die nauwelijks te eten hebben en voor kleding. We kunnen er veel mee doen.”

64 wielrenners

“Alle locaties van onze school doen mee van klas 1 tot en met 6”, vertelt gymdocent Ruud Roelofs. Hij reisde afgelopen vrijdag met 64 deelnemers en hun fietsen naar de Franse Alpen om de berg te beklimmen. In het kielzog van de leerlingen reisden veel ouders mee.

Holterberg

Jesse en Fien, twee van de leerlingen, vertellen in 1Twente Vandaag hoe het was. Fien: “Toen ik het hoorde, dacht ik: ik wil mee. Ik ben namelijk best sportief.” Natuurlijk trainde de groep vooraf. Er waren een paar gezamenlijke beklimmingen van de Holterberg, schooltrainingen en Fien trainde op haar mountainbike met haar vader.

“Niet zomaar opgeven. Doorgaan tot het einde”

Doorgaan tot het einde

Jesse wilde gewoon de berg op en iets doen voor het goede doel. “Je inzetten voor een ander, jezelf weten te motiveren, grenzen verleggen. Het zit er allemaal in”, zegt docent Roelofs. Fien vult aan: “Ik vond het geweldig. Niet zomaar opgeven, maar doorgaan tot het einde.”

Trots

Zondag al heel vroeg gingen ze op weg. “Halverwege de berg dacht ik: waarom doe ik dit. Ik ging wel door en heb het gehaald”, verklaart Fien. Jesse had een dag van tevoren zo zijn twijfels. “Ga ik dit echt doen? Door de sfeer in de groep kreeg ik mijn motivatie weer terug. De laatste bocht was ik moe en het water was op. Toen kwam mijn moeder met water. Ze was supertrots. Daardoor kon ik verder.”

icon_main_info_white_glyph

Alpe d'Huez

De Alpe d'Huez wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd vanwege de successen van Nederlandse wielrenners op de berg in de Tour de France. De beklimming is bijna 14 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. De eerste drie kilometer zijn het zwaarst, omdat de stijging daar tien procent bedraagt. Fietsers moeten op de Alpe d’Huez 21 bochten nemen. Bocht zeven is de zogenaamde Nederlandse bocht. In Nederland is de beklimming ook bekend als Alpe d’HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.

Geweldige prestatie

Hetzelfde verhaal komt uit de mond van Fien. “Mijn ouders waren heel enthousiast. Bij bocht zeven, de Nederlandse bocht stonden ze ons aan te moedigen. Ik werd bij de laatste bochten heel misselijk. Wilde afstappen, een stukje lopen. Heb dat niet gedaan. Iedereen vond het geweldig dat we het hebben gehaald.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.