Verkeer
Stuur appje
Zoek

Val kabinet heeft geen gevolgen voor asielopvang in Enschede: 'Afspraak blijft staan'

Heutink kampman thumb
PVV-fractieleider Hidde Heutink (links) en PvdA-wethouder Arjan Kampman
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

De val van kabinet Rutte IV verandert niets aan de afspraak om niet meer dan 550 asielzoekers op te vangen in Enschede. Dat zei verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. De inhoud van alle besluiten en brieven die voor afgelopen vrijdag door kabinetsleden gedaan, blijven staan. "Dus ook de brief met de steunverklaring (voor het maximumaantal, red.) is nog steeds bestuursrechtelijk geldig", aldus Kampman.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken sprak onlangs zijn 'commitment' uit over een belofte dat Enschede - in het licht van een provinciaal asielplan - niet meer dan 550 asielzoekers zal huisvesten in een azc. Dat was een van de harde eisen van de gemeenteraad om akkoord te gaan met een vrijwillig aanbod. De raad wilde de regie houden, met licht op een nieuwe Asielwet, waarbij gemeenten ook gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen.

'Slapper dan doorgekookte asperge'

"U weet waarschijnlijk dat het bestuurlijk commitment van een VVD'er weinig waard is", begon PVV'er Hidde Heutink zijn inbreng in het vragenuurtje. Hij doelt op het feit dat coalitiepartijen een juridische toets hebben laten uitvoeren op de waarde van de goedkeuring van de staatssecretaris.

"Maar het bestuurlijk commitment van een demissionaire VVD'er is nog slapper dan een doorgekookte asperge", ging Heutink verder. Hij wilde weten wat het woord van Van der Burg waard is, nu hij door de val van het kabinet in afwachting van verkiezingen en de coalitievorming alleen lopende zaken afhandelt. Dat wordt demissionair genoemd.

Komt er nog een Asielwet?

Volgens Kampman betekent het dus niets. Afspraak is afspraak. Dat geldt ook voor een eventuele opvolger van Van der Burg. PVV-raadslid Heutink denkt dat met de val van het kabinet de Asielwet ook van tafel gaat. Het onderwerp is in ieder geval 'controversieel', wat betekent dat er geen nieuw beleid wordt gemaakt. Volgens Heutink vervallen daarmee ook alle argumenten van de gemeente om zelf asielopvang aan te bieden.

Videostill overzicht kamers Noodopvang vliegveld twente luchthaven hangar 1 Twente
Lees ook
Touwtrekken rond asielopvang lijkt voorbij: Enschede biedt definitief azc voor 550 bewoners aan

"De status van het kabinet maakt voor de maatschappelijke opgave en de status van Nederland in internationale afspraken niets uit", reageerde wethouder Kampman. "Het is dus goed dat Enschede de regie in eigen hand houdt." Het COA heeft inmiddels gereageerd op het laatste aanbod van de gemeenteraad, dat onder meer een wederzijdse ontbinding van het asielcontract mogelijk maakt. Een dezer dagen maakt het college van B&W bekend wat dat inhoudt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.