Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rode loper is uitgerold: première DHLOMO in Almelo

Na maanden van repeteren, muziek schrijven, kostuums en decors maken was het woensdagavond eindelijk zover: de rode loper mocht uit en het theaterstuk DHLOMO ging in première in het Erve Asito stadion in Almelo.

Rond acht uur ‘s avonds schuifelen de eerste mensen met enigszins rode wangetjes het stadion binnen: het is een warme avond. Toch lijkt de warmte het publiek niet in de weg te zitten want de lange zijde van het stadion is op een paar stoelen na gevuld. In de foyer drinken mensen met elkaar een biertje, net alsof er een voetbalwedstrijd op het punt van beginnen staat. In plaats van discussiëren over of Heracles de wedstrijd gaat winnen, kletsen de bezoekers over hun verwachtingen van het theaterstuk. De mensen zijn nieuwsgierig.

icon_main_info_white_glyph

Wie was Darius Dhlomo?

Darius Dhlomo was een Zuid-Afrikaanse voetballer die in 1958 naar Almelo kwam, op voordracht van zijn landgenoot Steve Mokone, om te voetballen. Naast voetballer was hij ook bokser, muzikant en politiek activist.

De voorstelling

Half negen. De voorstelling gaat beginnen. Midden op het veld staat een tent met daarin een podium waarop de band plaats neemt. Het publiek applaudisseert en de band begint te spelen. Aan de voorkant van het veld staat een podium, net zo lang als de lange zijde waar het publiek aandachtig toekijkt naar wat er staat te gebeuren.

Terwijl de band verder speelt, verschijnen er aan de linkerkant van het veld twee mensen. Een zuster en een man in een rolstoel. Het publiek hoeft niet lang na te denken wie er in die rolstoel zit: Darius Dhlomo, vertegenwoordigd door Daniël Kolf. En dat doet de acteur met heel veel trots. “Het is een eer”, vertelt hij tegen 1Twente. Terwijl Kolf als een dementerende Dhlomo het podium opkomt, staan er ook twee andere mannen. Het zijn vrienden van Dhlomo: Nelson Mandela en Steve Mokone. Er ontstaat een discussie tussen Dhlomo en Mokone. De twee vrienden discussiëren over gebeurtenissen van vroeger. Daarna wordt het publiek mee terug in de tijd genomen en begint het verhaal van de Zuid-Afrikaanse voetballer. Van het begin tot het einde.

Veel verschillende situaties worden behandeld in de voorstelling, ondersteund door grote decorstukken die het veld op en af rijden. Zo zien we het onthaal van Dhlomo wanneer hij voor het eerst in Almelo aankomt, de apartheid tussen zwart en wit en hoe hij zijn hart verliest aan het Twentse meisje Geesje.

Enthousiast publiek

Om half twaalf klinken de laatste noten muziek. De hoofdrolspelers en het grote ensemble staan dansend op het podium. De zangeres van de band voegt zich tussen alle jongens en meiden, van jong tot oud. Het is feest in het stadion van Heracles. Het publiek geeft ze een staande ovatie. Het lijkt op een geslaagde eerste avond. En de gesprekken van de mensen uit het publiek bevestigen dat. Uit vele hoeken en rondom de bar in het stadion kletst het publiek enthousiast met elkaar na. “Ik heb onwijs genoten”, laat een bezoeker weten.

“Het is alles wat ik er van gehoopt had”

Daniël Kolf en Korneel Evers

In de foyer verschijnen later ook de acteurs. Kolf is opgelucht dat de eerste avond erop zit. “Het is gelukt! Ik ben dankbaar dat we dit verhaal mogen vertellen”, zegt de acteur trots. Ook acteur en geboren Almeloër Korneel Evers is erg blij dat het stuk eindelijk gespeeld kon worden. “Mijn favoriete stuk is dat ik als voorzitter van Heracles het veld op mag racen in een golfkarretje”, zegt hij lachend. “Het is alles wat ik ervan gehoopt had.”

icon_main_info_white_glyph

DHLOMO zien?

DHLOMO speelt tot 2 juli in het Erve Asito stadion in Almelo. Kaarten via: www.dhlomo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.