Verkeer
Stuur appje
Zoek

Singer-songwiters Maureen ter Bekke en Loes Bolks zingen de taal van hun hart

Hun dorpse nuchterheid valt nauwelijks te rijmen met de kwaliteiten die Loes Bolks (Oele, 22) en Maureen ter Bekke (Beckum, 21) op het toneel ten toon spreiden. De twee jonge vrouwen met perfect bij elkaar kleurende stemmen zijn nog geen jaar bezig, maar draaien hun hand al niet meer om voor een avondvullende show. Daarin naast gloedvolle covers van bijvoorbeeld 'Jolene' ook eigen nummers, waaronder zelfs een paar in het Twents.

Schrieverskamp

Liedjes in hun moerstaal. Daarvan hadden ze er tot voor kort nog maar een geschreven, maar op 19 april verfijnden ze hun skills tijdens het Schrieverskamp onder leiding van Hendrik Jan Bökkers en Albert Jan Bartelds in Concordia in Enschede en volgde nummer twee. Loes kreeg de tip van een goede vriend, vertelt ze: "Die stuurde mij een Facebookbericht door, dat je je voor die workshop kon aanmelden. Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds zouden een handvol singer-songwriters van tips voorzien, hoe ze een sterk dialectnummer kunnen schrijven." Bökkers is singer-songwriter en voorman van dialectrockband Bökkers en Bartelds is streektaalconsulent.

“Ik werk in de ouderenzorg en weet uit ervaring dat je in het Twents de mensen veel beter kunt bereiken.”

'Doe altijd wat je leuk vindt!'

Maureen en Loes stuurden wat opnames en een motivatiemail op en kregen vervolgens een uitnodiging en de opdracht om alvast het begin van een liedje mee te nemen. Loes: "Dat mocht een riff zijn, een akkoordenschema, een melodie of een thema. Wij kozen ervoor om een liedje te schrijven over het schrijven van een liedje. We hebben het nummer 'Cocaine Blues' van Bökkers gebruikt als inspiratiebron. Wat de belangrijkste les van die dag was? Doe altijd wat je leuk vindt!" Met zulke goede raad ben je bij Loes en Maureen aan het goede adres.

'Wie bunt hier thoes'

Overigens hadden de meiden, die optreden onder de naam M'reen & Loes', daarvoor dus al één dialectnummer geschreven met als titel 'Wie bunt hier thoes'. "Dat gaat over de samenhorigheid van een dorp. Wij hadden daarbij Beckum in ons achterhoofd, maar het kan natuurlijk gaan over alle dorpen." Ze speelden het voor het voor het eerst voor publiek op de zondag ná het Schrieverskamp in, hoe kan het ook anders, Café Halfweg in Beckum.

Ouderenzorg

Loes Bolks vindt het belangrijk dat het dialect in ere wordt gehouden: "Ik werk in de ouderenzorg en weet uit ervaring dat je in het Twents de mensen veel beter kunt bereiken." Het Twents ligt de meiden sowieso na aan het hart: "Bij ons thuis en met onze vrienden praten we altijd Twents. Dat én het noaberschap kenmerkt dorpen als Beckum."

Optredens in het verschiet

Op zaterdag 24 juni staat het duo op het Midzomerfeest Notter & Zuna en op vrijdag 25 augustus treden ze weer op voor thuispubliek tijdens de Volksfeesten Oele.

 • 230619 loes mreen hengeloos peil 1 STILL
  M'reen & Loes tijdens hun optreden in Hengeloos Peil
  Beeld: 1TWENTE
 • 230619 loes mreen hengeloos peil 2 STILL 1 TWENTE
  M'reen & Loes tijdens hun optreden in Hengeloos Peil
  Beeld: 1TWENTE
 • 230619 loes mreen hengeloos peil 3 STILL 1 TWENTE
  M'reen & Loes tijdens hun optreden in Hengeloos Peil
  Beeld: 1TWENTE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.