Verkeer
Stuur appje
Zoek

Plan voor zonnepark bij Stokhorstvijver in Enschede

20230613 Vrijopnaam ontwerp zonnepark Klein Boekelerveldweg Enschede
Het beoogde zonnepark langs de Klein Boekelerveldweg omvat 3.000 zonnepanelen.
Beeld: Vrijopnaam

Een zonnepark met 3.000 panelen, goed voor de elektriciteitsbehoefte van pak 'm beet 500 huishoudens. Dat is wat initiatiefnemer Vrijopnaam voor ogen heeft met een circa 2 hectare groot grasveld aan de Klein Boekelerveldweg, vlak boven de Stokhorstvijver. Het plan is dinsdagavond in de stadsdeelcommissie Oost gepresenteerd, maar een officiële aanvraag is er nog niet.

Vrijopnaam is een landelijke partij die vooral kleinschalige zonneparken exploiteert. De initiatiefnemer is in gesprek gegaan met de grondeigenaar omdat het perceel een ideale locatie zou zijn voor het plaatsen zonnepanelen.

Openbaar wandelpad

De panelen worden richting het zuiden geplaatst. In de vrije ruimte tussen de verschillende rijen wordt een mengsel van inheemse bloem- en kruidenrijke grassen gezaaid en het groen zal tijdens de exploitatie onder meer via schapenbegrazing onderhouden worden.

Vrijopnaam belooft het zonnepark aan de kant van de Klein Boekelerveldweg af te schermen met onder meer een struweelhaag en enkele zomereiken. Aan de westzijde wordt een openbaar wandelpad aangelegd dat aansluit bij het bestaande pad rond de Stokhorstvijver.

Verklaring van geen bedenkingen

Er is al een informatiebijeenkomst geweest voor buurtbewoners. Daar zijn volgens een verslag van Vrijopnaam geen ernstige bezwaren tegen het zonnepark geuit. De formele procedure moet nog beginnen.

Omdat een zonnepark van 'tijdelijke' duur is (20 jaar) en niet in het bestemmingsplan past, moet er een zogeheten projectafwijkingsbesluit komen. Dat kan het college doen als de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen geeft. Zo'n voorstel wordt binnenkort voorgelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.