Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunstwerk Prins Bernhardplantsoen Hengelo door vandalen vernield

Foto schade prins bernhardplantsoen
Het vernielde werk (links) en het werk vóór de vernieling (rechts)
Beeld: Stichting Bernhards Ontmoeting

Een kunstwerk op de vijver in het Prins Bernhardplantsoen is vorige week vernield door vandalen. Dat zegt Jeannette Lodeweges van de Stichting Bernhards Ontmoeting. Het kunstwerk, onderdeel van een grotere expositie, komt niet meer terug op de vijver.

Arm verdwenen, kleding

Het kunstwerk was zwaar gehavend: er miste een arm en alle kledingstukken waren verdwenen. “Ik heb geen idee hoe ze erbij zijn gekomen. Het kunstwerk dreef namelijk midden in de vijver.” Het bestuur van Stichting Bernhards Ontmoeting heeft besloten de andere beelden wel te laten staan en de expositie niet af te breken.

Vrijheid

De expositie die jaarlijks wordt gehouden onder de noemer 'Kunst op de Vijver' draagt ditmaal het thema 'vrijheid'. Op vijf vlonders drijven de kunstwerken in de vijver. “Het is inmiddels de zevende keer dat wij exposeren op de vijver en we hebben nooit problemen gehad”, zegt Lodeweges.

Het vernielde werk is van kunstenaar Heleen van der Veen en het was een eerbetoon aan Stork-telefoniste Femy Efftink; zij speelde een sleutelrol tijdens de April-meistakingen van 1943. “Dat de expositie het thema vrijheid heeft, maakt het allemaal wel extra wrang.”

Toezicht

Toezicht in het Prins Bernhardplantsoen is er nu veel minder sinds het vertrek van de uitbater van Paviljoen de Ontmoeting. “We nemen regelmatig een kijkje, maar je kunt niet 24/7 toezicht houden. Clemens Falkmann (voormalig uitbater De Ontmoeting, red) had altijd cameratoezicht, maar sinds zijn vertrek is er dat er niet meer.”

Geen cameratoezicht

Verloedering en vernielingen in het park zijn al langer een doorn in het oog van veel Hengeloërs. Pro Hengelo-raadslid Frank Peters heeft al regelmatig aandacht gevraagd voor de verrommeling van het stadspark.

In vragen van Peters of installatie van camera's in het park een optie is, antwoordde het college oktober vorig jaar afwijzend: ‘De inzet van cameratoezicht dient proportioneel en aanvullend te zijn op andere maatregelen. De overlast in het plantsoen is niet van dien aard dat het college dat op dit moment nodig acht.’

Niet afbreken

Het vernielde werk komt niet meer terug, maar er wordt wel subtiel naar verwezen: “We hebben een bord laten maken met een foto van het werk. Aan de achterkant van het bord staat: ‘Dit werk is vernield door vandalen’”, zegt Lodeweges.

Er zit niets anders op voor het bestuur en de curator om iets vaker een toezichtsrondje te lopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.