Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Tubbergen verwelkomt gezin Bitar als nieuwe Nederlanders

27 tubbergen bitar
De familie Bitar is nu officieel een Nederlands gezin.
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN – “Heel bijzonder,” omschreef burgemeester Wilmien Haverkamp de naturalisatieceremonie die afgelopen week plaatsvond. In de Raadszaal kreeg het voltallige Syrische gezin Bitar uit Tubbergen de Nederlandse nationaliteit.
Vader Burhan (42), moeder Nahida (41), zoon Fadi (15) dochters Sedi (11) en Ellen (4) zijn blij dat zij zich vanaf nu officieel Nederlanders mogen noemen.

Het gezin kwam in 2014 naar Nederland vanuit Damascus. Het oorlogsgeweld woedde hevig in de Syrische hoofdstad waar de familie woonde. “We konden niet anders dan vluchten”, vertelt vader Burhan. “Alles lieten we achter en we begonnen in Nederland opnieuw.”
De Bitars leerden allereerst de taal. “De kinderen spraken al snel Nederlands”, vertelt Burhan. “Voor mijn vrouw en mij was dat moeilijker. Maar het is heel belangrijk om de taal te spreken in het land waar je woont.”

Veel oefenen

“Waardoor leer je een nieuwe taal het snelst denken jullie?”, vraagt burgemeester Haverkamp aan het gezin.
“Door het veel te spreken, met name met de kinderen, vrienden en collega’s,” spreekt de vader uit ervaring.
Op de volgende vraag van de burgemeester of de kinderen al vriendjes hebben gemaakt, knikken Sedi en Fadi bevestigend. “Heel veel”, laat Fadi weten. “Ik ga naar school in Almelo, Het Erasmus. Daar heb ik vrienden en ook in Tubbergen bij de voetbal. Ik voetbal bij TVC ’28.”

Wat hij later worden wil, heeft de oudste zoon ook al besloten: “Automonteur,” zegt hij zonder erover na te hoeven denken.
“En ik wil juffrouw worden op een basisschool”, vult Sedi aan. “Maar wel een aardige juf. In Syrië zijn de juffen en meesters veel strenger en geven sneller straf. Dat wil ik niet.”

Verschillen en overeenkomsten

De regelgeving op school is slechts een van de verschillen tussen het geboorteland van de familie Bitar en Nederland.
“Overal zijn veel meer regels voor”, heeft moeder Nahida gemerkt. “Op school, in het verkeer, noem maar op. Ook de sluitingstijden van de winkels zijn in Nederland anders. In Syrië zijn sommige winkels wel tot ’s avonds 23.00 uur geopend.”

Burhan ziet de verschillen naar eigen zeggen ook maar kijkt liever naar de overeenkomsten. “Syrische mensen zijn goede mensen en Nederlanders zijn goede mensen. Daar gaat het om”, klinkt het gedecideerd. We wonen nu in Tubbergen en passen ons hier aan. Ik vind het heel mooi dat wij nu zelf ook Nederlanders zijn. Syrië dragen we mee in ons hart.”

Spannend moment

Dan is het tijd voor het plechtige moment. Met de documenten, ondertekend door koning Willem-Alexander, in haar handen vraagt de burgermoeder of het gezin er klaar voor is..
Op de officiële vraag spreken de gezinsleden vervolgens een voor een de belofte van verbondenheid uit.

Als cadeautje krijgt het gezin een voedingsmiddelenpakket aangeboden met allerlei Nederlandse lekkernijen en de Nederlandse vlag. Bovendien mogen de vijf ‘nieuwe Nederlanders’ met een tegoedbon hun allereerste Nederlandse identiteitskaart gratis afhalen.
“Dank u wel”, zegt Burhan tot besluit. “We zijn ontzettend blij.”
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.