TWENTE - Bijna dertig procent van de kleinbedrijf ondernemers is in april 2021 technisch failliet.
Ook heeft ruim vijftig procent van alle ondernemers een ondernemersloon onder het bijstandsniveau. Vooral in de horeca, (detail)handel en zorg liggen de lonen significant lager dan in andere sectoren en is het stressniveau het hoogst. Dit blijkt uit het tweede onderzoek van de Kleinbedrijf Index (KB-Index) waar meer dan 1.000 ondernemers aan hebben deelgenomen. Grote uitdaging is dat 54 procent over onvoldoende financiële middelen beschikt om het bedrijf te continueren.
De betalingsindex daalt sterk en meer dan de helft van de ondernemers kan zijn rekeningen regelmatig niet meer op tijd voldoen.
De horeca is daarbij het hardst getroffen. Driekwart van de bedrijven uit deze sector staat momenteel aan de rand van de afgrond. De technische beroepsbeoefenaren en de zakelijke dienstverlening staan er relatief gezien het beste voor. Hiervan heeft ‘maar’ veertig procent onvoldoende middelen om het bedrijf voort te zetten. De cijfers zijn het resulutaat uit een onderzoek van Qredits uit Almelo.
Luister hier verder.