Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Oekraïense schilderijen te bewonderen in Ootmarsum

06042023 Ootmarsum Kunstenares Gallerie Lambert
Viktoriia Kartashova in haar studio
Beeld: Viktoriia Kartashova

OOTMARSUM - “Ik hoop dat deze schilderijen iemand redden die mentale problemen heeft”, zegt kunstenares Viktoriia Kartashova uit Kyiv. Zij werkte als locatie manager voor een internationaal bedrijf, maar dit is niet meer mogelijk door de oorlog in Oekraïne. Daarom focust zij zich volledig op haar hobby. En dit levert een bijzondere samenwerking op.

“Waar kun je beter kunst exposeren dan in het kunststadje Ootmarsum?”, zegt Jan Molenaar

“Ik ken haar als zakelijk contact. Zij vertelde mij over haar schilderijen en ik dacht toen ‘deze wil ik wel eens zien’. Ze zijn heel indrukwekkend!”, zegt Jan Molenaar. Hij haalde de kleurrijke schilderen van Kartashova naar Twente om hier te verkopen voor het goede doel. “Waar kun je beter kunst exposeren dan in het kunststadje Ootmarsum?”, zegt Molenaar.

Vanuit haar appartement in Kyiv schildert Kartashova gezichten van Oekraïners met verschillende psychologische problemen die zij weten op te lossen. De schilderijen hebben onder andere de namen; ‘geen pijn meer’, ‘geen angst meer’ en geen tranen meer. Van de collectie ‘no more’ zijn nog maar drie schilderijen in Ootmarsum te bewonderen.

Hier hebben zes schilderen een plekje hebben gekregen in galerij Lambert. “Er is niet veel meer van over, het meeste is al verkocht”, zegt Lambert Oude Wesselink de galerie eigenaar. Vier schilderijen hangen nu aan de muur van een bedrijf in Almelo.

De opbrengst van de schilderen gaat naar Stichting Oost-Europa Dinkelland. Na het uitbreken van de oorlog is Molenaar samen met andere vrijwilligers met deze stichting gestart. Zij verzamelen en brengen hulpgoederen voor Oekraïne.
“Ik heb al paar keer gezegd ‘kom een keer naar Nederland’, maar zij is een Oekraïense die haar land nu niet wil verlaten en haar steentje bijdraagt”, zegt Molenaar. Viktoriia schildert momenteel gezichten van soldaten die tegen Rusland vechten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.