Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Vragen Lokaal Dinkelland over verwachte grondwaterclaim Twente door NX Filtration

Singraven
Grasveld Singraven
Beeld: Twente FM

DINKELLAND – “NX Filtration heeft jaarlijks 700 honderd miljoen liter water nodig. Deels uit het Twentekanaal, maar bij schaarste gaat het om grondwater. Wij willen dat eerst onderzocht wordt wat daarvan het effect is, voordat de provincie hiervoor een vergunning afgeeft”, stelt Roelien Ruiter van Lokaal Dinkelland.


Lokaal Dinkelland is verrast over de bouwvergunning die is afgegeven door de gemeente Hengelo aan NX Filtration. Het Enschedese bedrijf heeft samen met de UT Twente, met behulp van nanotechnologie, een waterzuiveringsmembraan ontwikkeld en wil verhuizen en uitbreiden in Hengelo.

Jaarlijks 700 miljoen liter water

“Voor het uitbreiden van de productie heeft het bedrijf straks jaarlijks 700 honderd miljoen liter water nodig. Dat wil het deels uit het Twentekanaal halen, maar bij schaarste wordt het water onttrokken aan de bodem”, aldus Ruiter.
Voor de wateronttrekking moet de provincie nog een vergunning afgeven. Lokaal Dinkelland is bezorgd. “Tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis in Hengelo bleek dat ook Waterschap Vechtstromen zich grote zorgen maakt over deze gigantische claim die te verwachten is op de watervoorraad in Twente.”

Dubbel verhaal

De fractie heeft daarover schriftelijk vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Dinkelland. “NX Filtration is bezig met de ontwikkeling van een membraam dat uiteindelijk water zuivert. Dat is best wel een beetje een dubbel verhaal natuurlijk, want op het moment dat zij daar succesvol mee is, kan dat ook heel veel betekenen voor onze waterzuivering en ons water”, zegt Ruiter. Daarom willen we eerst onderzoeken wat het effect is van ons drinkwater in Twente op het moment dat je daar structureel miljoenen liters water voor gaat gebruiken.”

Lastige boodschap

“Lokaal Dinkelland heeft er moeite mee dat we enerzijds onze inwoners en agrariërs oproepen om zuinig te zijn met water, en tegelijkertijd ga je dan wel een paar kilometer verderop heel veel water onttrekken aan de bodem. Wij vinden dat een lastige boodschap.”

Vervuild afvalwater

Daarnaast maakt Lokaal Dinkelland zich zorgen over het vervuilde afvalwater. “NX Filtration is niet duidelijk over wat er precies met dit afvalwater gebeurt. Welke invloed heeft dit afvalwater op de belasting van onze waterzuivering?” Ruiter: “We hopen dat het college hierover een zienswijze indient bij de provincie. Daarnaast vragen we of het college bereid is om te werken aan een Waterbeleid dat onze gemeente behoed voor ernstige tekorten in tijden van schaarste.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.