Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Om 'lelijke' gebouwen op te ruimen komen gemeenten Tubbergen en Dinkelland met 'slooplijst'

Leefbaar20platteland
Rapport Wij staan op voor een Leefbaar Platteland
Beeld:

TUBBERGEN - “Lelijke gebouwen in het buitengebied willen we opruimen”, zegt Ursula Bekhuis, wethouder van gemeente Tubbergen. Erfeigenaren kunnen pas bouwen buiten het bestemmingsplan als er elders een schuur of stal is gesloopt, oftewel sloopcompensatie. Om vraag en aanbod van sloopmeters beter op elkaar af te stemmen hebben de gemeenten Dinkelland en Tubbergen een slooplijst ontwikkeld.


Er zijn inwoners zijn op zoek naar sloopmeters en er zijn inwoners die sloopmeters willen aanbieden. Op deze slooplijst staan de contactgegevens van personen die een bepaalde oppervlakte van landschap ontsierende bebouwing willen aanbieden. De gemeenten hopen dat zij hierdoor sneller met elkaar in contact komen.

Leegstand

Onder landschap ontsierende bebouwing vallen leegstaande schuren of stallen in het buitengebied. De gemeente is deze regeling gestart vanwege de trend dat er steeds meer agrarische bebouwing leeg komt te staan. Als er iemand bijvoorbeeld een woning wil bouwen, of een bestaand niet-agrarisch bedrijf wil uitbreiden en het bouwplan niet past in het bestemmingsplan dan wordt sloopcompensatie gevraagd.

Buitengebied met kwaliteit

Er zijn erfeigenaren die niks met hun stallen doen en deze kwijt willen en anderzijds zijn er erfeigenaren en bedrijven die willen ontwikkelen. Om ontwikkelingen mogelijk te maken hebben de gemeenten het beleid 'Buitengebied met kwaliteit' vastgesteld waar de sloopcompensatie onderdeel van is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.