Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van zelf wc-papier maken tot winkelen met je eigen bakje, dat en meer tijdens eerste Zero Waste Tour Almelo

Met je eigen bakje, zakje en tasje winkelen in Almelo. Lokale gids Mirjam van Os liet de beste plekjes zien met een Zero Waste tour. En deze was voor het eerst in Almelo. Zero Waste Nederland droomt van een wereld zonder afval en leidt mensen daarom rond langs de plekken waar ze het best verpakkingsvrij kunnen shoppen.

De twee uur durende tour begon bij Torino, de thee- en koffiespeciaalzaak in Almelo. Daar konden deelnemers in hun eigen beker koffie of thee krijgen. De tour ging door naar Bloemendroom.nl waar bloemen niet in plastic worden verpakt en waar er vazen van tweedehands glas te koop zijn. Daarnaast ging de tocht langs Amelie, een hoger segment van tweedehands kleding, langs de markt en nog langs Holland & Barrett waar er verpakkingsvrije toiletartikelen te koop zijn.

Zelf wc-papier maken

Voor sommige deelnemers van de tour was het concept verpakkingsvrij winkelen nieuw. Niet voor Anne Akkerhuis uit Almelo. Zij onderneemt al aardig wat, voornamelijk op het toilet: “Ik gebruik uitwasbaar maandverband of een maandverbandbroekje. Daarnaast heb ik een draagbaar bidet, dat scheelt veel wc-papier en is lekker fris. Ik maak ook zelf wc-papier, dat doe ik door oude doeken op te koken.”

Kans gemist?

Oprichter van Zero Waste Nederland Elisah Pals zegt bij 1Twente Vandaag dat de tour elk jaar terugkomt. “Zero Waste Tour is landelijk en is altijd rond Pinksteren. Als er mensen zijn die gids willen worden, kan dat. Heel graag zelfs.” De lokale gidsen bij Zero Waste Nederland zijn vrijwilligers.

Burgerinitiatief Zero Wase Nederland

In 2018 richtte Elisah Pals de Facebookgroep Zero Waste Nederland als burgerinitiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een community van duizenden volgers. Ze organiseren workshops, adviseren organisaties en overheden en geven tips over afvalvrij leven. En de toekomst? “Dan is er juist minder om te recyclen. Recyclen kost energie en vervoer. Hoe vaker je zelf een verpakking kan hergebruiken, hoe duurzamer”, aldus Pals.

Het is niet moeilijk

Als het aan Pals ligt, is een afvalvrij leven niet heel ingewikkeld: “Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Als je maar weet hoe je je boodschappen kan doen met je eigen verpakkingen. Je hoeft er niet meer geld mee te besteden, het bespaart soms zelfs geld. Het belangrijkste is, is dat je voorbereid moet zijn. Als je boodschappen gaat doen, pak dan je tas mee waar je bakjes al in zitten.”

Ook ondernemers kunnen helpen

Niet de consument, maar ook ondernemers kunnen helpen: “Winkels kunnen verpakkingen met statiegeld aanbieden. De bakker kan bijvoorbeeld een zak meegeven waar je meerdere keren brood in kan vervoeren. Het scheelt ondernemers ook geld als mensen hun eigen verpakkingen meenemen. Ondernemers hoeven minder verpakkingsmateriaal in te kopen”, zegt Pals.

“Binnen een paar maanden bleef de prullenbak leeg”

Onbewust begon Pals verpakkingsvrij te leven. “Het begon met producten kopen die geen e-nummers bevatten. Ik ging alle etiketten bestuderen in de supermarkt. Ik wilde dat niet meer doen, ik ging naar de markt en de moestuin van mijn vader voor boodschappen. Dat bespaarde ineens veel afval. Het kwartje viel en ging het bewuster doen. Hoe kon ik de prullenbak helemaal leeg houden? Ik begon bijvoorbeeld met schoonmaken met natuurazijn en baking soda. Dat is hartstikke goedkoop en het scheelt al die flessen schoonmaakmiddel. Binnen een paar maanden bleef de prullenbak nagenoeg leeg. Het kan niet helemaal leeg blijven, denk aan medicijnverpakkingen of pleisters.”

Zelf cosmetica maken

Pals legt uit dat ze meerdere prikkels heeft om verpakkingsvrij te leven: “Ik doe het ook voor mijn gezondheid: eten op de markt is onbewerkt. Daarbij maak ik mijn eigen cosmetica. Als je zelf je cosmetica maakt, weet je dat het niet op dieren getest is. Ik maak zelf mascara. Verder koop ik zo min mogelijk nieuwe spullen, daar bespaar je ook nog ontzettend veel geld mee. Soms krijg ik korting omdat ik steeds mijn eigen bakje meeneem. Ook al vind je Zero Waste niet interessant, dan nog is de levensstijl interessant. Al is het alleen al om geld te besparen."

Nieuwe wetgeving

Verpakkingsvrij winkelen wordt binnenkort meer gestimuleerd met een wet die per 1 juni ingaat. Gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven mag vanaf dan niet meer. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor eten en drinken dat mensen ter plekke nuttigen. Pals geeft nog één laatste tip: “Wat men vroeger deed: met je pannetje naar de frietboer.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.