Verkeer
Stuur appje
Zoek

Terug naar de 70s en 80s in Huis van Katoen en Nu in Almelo

Oude tijden herleven in het Almelose Huis van Katoen en Nu. Sinds een aantal weken is daar een 70s-80s expositie te zien. Uniek in Nederland. Volgens initiatiefnemer Erwin Lette was er niet eerder in Nederland een expositie als deze.

“Er valt heel veel te zien”, vertelt Erwin Lette. “Er hangen panelen met verschillende onderwerpen zoals muziek, mode en Almelose straten van toen, maar er staan ook verschillende objecten.” Zo is er een oude Fiat 500 te bewonderen en staan er een Zundapp en een Puch. Daarnaast zijn er voorwerpen te vinden die in de zeventiger en tachtiger jaren gebruikt werden. “Zo’n beetje alles in de kleuren oranje en bruin, want dat was toen erg populair. Het kon niet bont genoeg.”

Meer dan sentiment

De expositie moet volgens Erwin vooral leuk zijn, maar hij hoopt mensen ook bewust te maken van het zorgeloze van die tijd. “De jeugd is een hele belangrijke periode voor mensen. Het is de tijd om dingen te ontdekken. In die tijd was het allemaal zo zorgeloos, hadden we als kind overal de tijd voor.” De bezoekers hebben volgens Erwin een bepaald sentiment. "Het gevoel dat die tijd nooit meer terugkomt.”

Toch zijn het niet alleen maar de mensen die opgegroeid zijn in de jaren zeventig en tachtig die de expositie bezoeken. “We hebben ook schoolklassen met kinderen van 14 en 15 jaar rondgeleid. Zij vonden het hartstikke leuk. Ze hadden veel herkenning, in stripboeken en televisieprogramma’s. En een groot deel van de spelletjes van toen doen ze nu ook nog. Sommige dingen zijn niet kapot te krijgen.”

In de expositie hangt een paneel met ‘Uitspraken van je ouders waar je nog steeds de kriebels van krijgt.’ Ook daarin kan de jongere doelgroep zich nog steeds herkennen. “Als je niet wilt fietsen, ga je maar lopen” of “Je eet wat de pot schaft’. Zijn de tijden dan echt zo veranderd? Erwin: “Voor mijn gevoel hadden we toen veel meer vrijheid. In de loop van de tijd is het allemaal veel strakker en keuriger geworden. Wij gingen de straat op, er was geen telefoon, we werden niet gecontroleerd. Je fietste door de hele wijk en de stad en speelden tot in de avond buiten. Dat is nu wel anders.”

  • Foto Expositie 70 80s Zundapp
    Te zien op de expositie
    Beeld: Bjorn van den Elst
  • Buiten spelen tot het donker werd
    Te zien op de expositie
    Beeld: Erwin Lette

Van Katoen en Nu

De expositie is te zien in het Huis van Katoen en Nu aan het Marktplein in Almelo. “Een plek die we in 2014 hebben geopend. Wij hadden de behoefte om iets te beginnen waar de deur altijd openstaat, de koffie klaarstaat en waar iedereen naar binnen kan wandelen. Een plek waar je je thuis voelt, maar waar ook altijd iets te zien is over Almelo.”

Volgens Lette heeft dat idee goed uitgewerkt. “Er komen hier mensen die eenzaam zijn, maar ook mensen die gezelligheid zoeken en het tegelijkertijd leuk vinden om wat te zien over Almelo en daar met anderen van gedachten over te wisselen."

De expositie is gratis en is tot 1 september 2023 te zien. "Je hoeft niet alleen uit Almelo te komen om het leuk te vinden. Het is voor heel veel mensen een leuke aha-erlebnis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.