Verkeer
Stuur appje
Zoek

Demonstratie tegen mogelijke komst genocidemonument Enschede rustig verlopen

230527 demonstratie enschede
Beeld: News United / Dennis Bakker

De demonstratie van verschillende Turkse organisaties tegen de mogelijke komst van een monument ter nagedachtenis aan de Aramese genocide is rustig verlopen. De gemeente Enschede hield rekening met zo'n 2.000 demonstranten, dat werden er uiteindelijk een paar honderd.

De mogelijke komst van het monument is veel demonstranten een doorn in het oog. Volgens een aantal van hen heeft er nooit genocide plaatsgevonden op de Arameeërs. Zij vinden het daarom ongepast dat er mogelijk een monument voor wordt opgericht. Zij vinden dat het voor verdeeldheid zorgt.

Boos op burgermeester

Een paar honderd mensen liep mee in de protestmars. Zij hadden protestborden bij zich met daarop een foto van burgemeester Roelof Bleeker. Ze verwijten hem verdeeldheid te zaaien en niet naar hen te luisteren. Onlangs was er een gesprek tussen een deel van de Turkse gemeenschap en Bleeker over de mogelijke komst van het monument. De twee partijen werden het tijdens het gesprek niet eens. "De uitkomst was dat het monument er gewoon komt en dat we het maar aan onze achterban moeten verkopen." aldus een woordvoerder van de demonstranten.

icon_main_info_white_glyph

1895-1923

Tijdens de Armeense genocide zijn er in de periode 1895-1923 meer dan een miljoen mensen vermoord in Turkije. Waaronder ook honderdduizenden Arameeërs. De Turkse overheid ontkent dat er sprake is van genocide en zegt dat er van een vooropgezet plan tot uitroeiing geen sprake was.

De demonstratie begon om 14.00 uur bij de moskee aan de Atjhestraat, waarna de actievoerders via de Kuipersdijk en de Boulevard 1945 naar het grasveld bij Villa de Bank liepen. De politie had uit voorzorg de ME achter de hand gehouden, maar deze hoefde niet in actie te komen en vertrok al vrij snel weer.

icon_main_info_white_glyph

Reactie Comité 1915

De aanvrager van het monument, Comité 1915, zegt dat het herdenkingsmonument geen politiek statement is. Het platform, waarin zeven Twentse Aramase organisaties zijn vertegenwoordigd, zegt dat de gemeenschap het ontbreken van een tastbaar monument aan de genocide als een groot gemis ervaart. Naar aanleiding van deze wens is er een formeel verzoek ingediend bij de gemeente Enschede voor een monument in het Volkspark, waar ook de jaarlijkse genocideherdenking is.

In Nederland is er nog geen enkel monument ter nagedachtenis aan Aramese slachtoffer. Comité 1915 ziet Enschede als meest geschikte plek, omdat hier de meest inwoners met een Aramese achtergrond wonen. “Wij willen benadrukken dat dit beoogde monument een herdenkingsplek zal zijn voor alle gemeenschappen en op geen enkele wijze een politiek statement vormt tegen Turkije”, aldus Comité 1915. “Het realiseren van een monument vormt een uitgelezen mogelijkheid om bevolkingsgroepen in Enschede samen te brengen en in dialoog te treden.”

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.