Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldtimerliefhebbers delen passie in oude spuiterij-zandstralerij van Stork

Gebouw 16 in Hart van Zuid in Hengelo was vroeger de spuiterij en zandstralerij van Stork. Sporen uit het verleden zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw, maar de oude hal is tegenwoordig een bed & breakfast én een plek waar autoliefhebbers hun oldtimer kunnen stallen en aan hun voertuig kunnen sleutelen.

B&B

De B&B is nog maar pas open, maar loopt nu al erg goed. "Het is onvoorstelbaar, bijna dagelijks krijg ik aanvragen van mensen die hier willen logeren," zegt eigenaar Monique Heijne. "Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan en dat mensen zo enthousiast zijn. We krijgen eigenlijk alleen maar complimenten over de kamers en het gebouw."

Droom

Monique Heijne en René Haafkes hadden jaren geleden al een droom om een oldtimerstalling en bed & breakfast op te zetten in Hengelo. Het idee was er, alleen duurde het even om een geschikte locatie te vinden. "We zijn met verschillende panden bezig geweest", zegt Heijne.

De ondernemers klopten voor hulp aan bij de gemeente Hengelo en die wees op het leegstaande Gebouw 16. Oorspronkelijk was het plan dat deze hal tegen de vlakte zou gaan, omdat er nieuwbouw komt in het gebied. "Tien jaar mogen wij dit gebruiken", zeg Heijne. "Het is nu aangemerkt als karakteristiek pand. Dat wil zeggen dat het er niet zomaar af mag. We hebben goeie hoop dat het mag blijven staan."

Het verhaal gaat verder onder de foto

20232205 repo gebouw16 hengelo 05
Gebouw 16 in Hart van Zuid in Hengelo was vroeger de spuiterij en zandstralerij van Stork.
Beeld: 1Twente

Modulair gebouwd

Voordat Gebouw 16 in gebruik genomen kon worden, moest er veel worden aangepast om het te kunnen gebruiken. Vanwege de onzekerheid over de toekomst van het pand is er modulair gebouwd en verbouwd. Mobiele units zijn met een kraan in én bovenop het pand getakeld. "Stel dat het gebouw eraf moet, dan kunnen we de units eruit halen."

Ontmoetingsplek

"Als we de zekerheid krijgen dat we hier kunnen blijven, dan willen we ook wel verder investeren en meer dingen aan het pand toevoegen." Naast een oldtimerstalling en bed & breakfast is Gebouw 16 ook een ontmoetingsplek met ruimtes om bijvoorbeeld te vergaderen of een fotoshoot te houden.

“Het grappige is dat mensen elkaar onderling versterken en van tips voorzien. Er ontstaat hier een community van mensen die allemaal dezelfde passie hebben.”

Oldtimerstalling

René Haafkes, die zelf is opgegroeid met auto's, geeft een rondleiding door de oude loods, waar voorheen Stork-ketels werden gezandstraald. De hal werd in de jaren zeventig gebouwd. "We bieden hier nu de gelegenheid aan mensen die een klassieke auto hebben om die hier te stallen en om eraan te sleutelen."

Het gebouw is voor de gebruikers 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk. Er staan twee hefbruggen. "Het mooie is dat mensen elkaar onderling versterken en van tips voorzien. Er ontstaat hier een soort community van mensen die allemaal dezelfde passie hebben."

Het verhaal gaat verder onder de foto

20232205 repo gebouw16 hengelo 13
Jelmer Brandsma is al een half jaar bezig met de restauratie van een Saab 99 uit 1977.
Beeld: 1Twente

Sleutelen

Eén van die liefhebbers is Harry Assink, die graag sleutelt aan zijn Mercury Cougar. "Ruim twee jaar geleden heb ik 'm gekocht en ik ben nu lekker aan het klussen." Assink heeft bij zijn huis geen ruimte en hij zocht een stalling in de buurt. "Ik zit hier nu 10 minuten vandaan, dus dat is ideaal. Ik kan hier altijd terecht, ook dat is heel prettig."

Aan zijn auto moet nog veel gebeuren als het gaat om restauratie en onderhoud, zoals het interieur, elektra en ook de buitenkant moet onder handen worden genomen om 'm nog mooier te maken. "Veel werk, maar dat is niet erg, want het mijn hobby."

“Je wordt hier aangestoken door medeklussers en de eigenaren om aan de gang te gaan in een omgeving waar van alles gebeurt.”

Emotie

Autoliefhebber Jelmer Brandsma is al een half jaar bezig met de restauratie van een Saab 99 uit 1977. Dit type auto werd geproduceerd van eind jaren '60 tot en met halverwege de jaren '80. "Je wordt hier aangestoken door medeklussers en de eigenaren om aan de gang te gaan in een omgeving waar van alles gebeurt. Los van je eigen dingen is het ook superleuk om mee te krijgen wat de rest van de mensen hier doen."

René Haafkes heeft in zijn dagelijkse werk als ondernemer veel te maken met elektrische auto's. Daarin ziet hij dat heel langzaam de emotie verdwijnt uit de auto. "Als het gaat om klassieke auto's dan gaat het alleen maar over emotie. Het is mooi dat iemand een passie heeft voor iets wat heel lang geleden bedacht en gemaakt is, om dat in ere te houden. Vandaar ook hier die combinatie."

20232205 repo gebouw16 hengelo 07
Naast een oldtimerstalling en bed & breakfast is Gebouw 16 ook een ontmoetingsplek met ruimtes om bijvoorbeeld te vergaderen of een fotoshoot te houden.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.