Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede dreigt vanaf 2024 alleen op te draaien voor kosten IJsbaan Twente

Ijsbaan Enschede
Beeld: Laurens Kuipers

Een eenmalige bijdrage. Dat is wat Twentse gemeenten Enschede enkele maanden geleden hebben toegezegd nadat het contract met de vorige exploitant werd ontbonden. Zo kan de IJsbaan Twente komend schaatsseizoen (oktober tot april) de deuren openen. Maar als het seizoen voorbij is, draait de gemeente waarschijnlijk zelf op voor alle kosten. Hoeveel, dat moet nog duidelijk worden uit onderzoek. Raadsleden vrezen dat er dit najaar een nieuwe 'alles of niets-situatie' ontstaat, net als afgelopen jaar.

Vorig jaar werd duidelijk dat exploitant PCH Group de exploitatie van de ijsbaan op het Colosseum financieel niet meer rond kreeg. Het contract werd ontbonden, maar dat leverde de gemeente een acuut probleem op. Om te voorkomen dat de IJsbaan Twente zou moeten sluiten, zegden negen Twentse gemeenten een bijdrage van 1 euro per inwoner toe. Daarmee is 350.000 euro, de helft van de jaarlijkse exploitatielasten verzekerd. De gemeente Enschede legt de andere helft bij. Sinds 1 april is marktpartij Optisport voor één jaar in dienst als exploitant.

Vragenuurtje

Vanaf 1 april 2024 moet er dus een structurele oplossing zijn voor de ijsbaan. Het is het één of het ander: zekerheid voor de komende 15 jaar of verkopen/sluiten. De scenario's worden in een onderzoek, dat momenteel wordt afgerond, uiteen gezet. Ook het gezamenlijk met Twentse gemeenten bekostigen van alle regionale topsportfaciliteiten (behalve de ijsbaan zijn dat het FBK-stadion in Hengelo, Het Ravijn in Nijverdal en de IISPA-hal in Almelo) is daarin altijd genoemd.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Enschede vindt tijdelijke exploitant voor IJsbaan Twente: 'In ieder geval het komende jaar'

D66-raadslid Linsey van der Veen vroeg deze week in het vragenuurtje van de gemeenteraad naar de stand van zaken: zijn de andere Twentse gemeenten bereid gevonden om ook na dit jaar bij te dragen aan de IJsbaan Twente en hoe gaat het met de gesprekken over de regionale topsportcomplexen?

Prijskaartje

Wethouder Niels van den Berg legde uit dat het onderzoek naar de toekomstscenario's van de ijsbaan binnen enkele weken wordt verwacht, maar dat het nog tot september zal duren voordat de gemeenteraad er een besluit over kan nemen. Zodoende kan er nog geen prijskaartje worden gehangen aan het langer openhouden van de schaatsbaan. "Maar we moeten van het ergste uitgaan", aldus Van den Berg.

“De andere gemeenten hebben aangegeven dat hun bijdrage in principe eenmalig is”

Dat wil zeggen: de volledige exploitatiekosten komen voor rekening van de gemeente. "De andere gemeenten hebben aangegeven dat hun bijdrage in principe eenmalig is", zegt de wethouder. Hij gaat nog wel een keer met zijn collega-wethouders in gesprek, maar verwacht er geen wonderen van. "Het onderzoek richt zich niet op de andere topsportfaciliteiten in Twente, dat is hiervan losgelaten."

Sponsoring en verduurzaming

Desgevraagd laat Van den Berg weten dat er in Twents verband nog niet over de gezamenlijke bekostiging van Twentse topsportcomplexen is gesproken. Hij verwacht dat dat binnenkort op de gespreksagenda staat. De grote vraag is nu hoeveel het langer openhouden van de schaatshal gaat kosten. Dat is afhankelijk van de constructie (is er een langere verbintenis met Optisport mogelijk).

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Negen Twentse gemeenten schieten te hulp: ijsbaan in Enschede voor minstens een jaar gered

De jaarlijkse exploitatiekosten zijn in principe 700.000 euro. "Maar dat bedrag hopen we zo veel mogelijk te drukken", aldus wethouder Niels van den Berg. Daarbij valt te denken aan sponsoring, de mogelijkheid om extra inkomsten te verwerven met andere evenementen in de hal, duurzaamheidsmaatregelen en wellicht vrijwillige bijdragen van andere gemeenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.