Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historische watertoren van Hengelo krijgt nieuw leven met bed and breakfast

De Hengelose watertoren heeft de stad meer dan een eeuw van drinkwater voorzien, maar krijgt over een paar weken een andere functie. Er komt namelijk een bed & breakfast in de historische toren. “Hopelijk kunnen wij over acht weken open”, zegt eigenaar Martin van Schaijk tijdens de 1Twente-talkshow Hengeloos Peil.

Bed&bike

Slapen in de watertoren; vanaf binnenkort kan het in de nieuwe ‘bed&bike’ van Martin van Schaijk. Van Schaijk kocht samen met zijn vrouw zo'n anderhalf jaar geleden de watertoren. “Een watertoren kopen blijft iets fantastisch”, zegt Van Schaijk. Het complex van het voormalige Hengelo's Waterbedrijf is omgetoverd tot een open park, waar mensen de hond kunnen uitlaten. “De ‘bike’ in de naam komt van de fietssnelweg, die naast de watertoren ligt. Hopelijk komen er veel gasten met de fiets naar de watertoren.”

Tuin

Waar het complex nu een open karakter heeft, was dat vroeger wel anders: “Het waterwingebied was drie hectare groot en was omringd met grote hekken”, zegt Jeroen Strengers, die als zoon van chef-machinist Martin Strengers op het complex woonde. “Onze ‘tuin’ was natuurlijk geweldig om in te spelen.”

Onderhoud

Strengers’ vader werkte sinds de jaren zeventig als chef-machinist bij de Hengelose watertoren. “Het was echt een bedrijfje, hij zorgde samen met twee andere machinisten voor de watervoorziening van Hengelo.” Met waterpompen van Stork en schakelkasten van Heemaf werd er gezorgd dat ieder Hengelo's huishouden altijd water uit de kraan kreeg. “Ze deden al het onderhoud aan alle machines zelf, vandaar dat het machinisten waren”, zegt Strengers.

“Ik dacht eerst: ‘er mag geen spijker in de muur’, maar dat viel gelukkig erg mee.”

Stork

De watertoren werd in 1897 opgeleverd, nadat er tientallen jaren eerder een ziekte-uitbraak was, wat door niet schoon drinkwater kwam. Als eerste werden er 1500 huizen aangesloten op het eerste waternetwerk van Hengelo. “De gemeente vroeg zich af of het wel rendabel is, aangezien eerst ruim 2200 aansluitingen werd begroot.” De Hengelose industrie kwam in actie en stonden garant met een lening. “Stork had belang bij een schone drinkwatervoorziening.”

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Watertoren hengelo 1twente
Beeld: 1Twente

Rijksmonument

Het complex is sinds 2003 niet meer in gebruik. De watertoren heeft een Rijksmonument-status gekregen. “Ik dacht eerst: ‘er mag geen spijker in de muur’, maar gelukkig viel het heel erg mee”, zegt Van Schaijk. De eigenaar van de watertoren heeft de Erfgoedcommissie al vanaf het begin betrokken bij de plannen. “Je koopt geen watertoren om vervolgens alles eruit te halen.”

Over acht weken open

De puntjes worden op de i gezet. Volgens Van Schaijk moet alleen de brandweer nog hun mening geven over de vluchtroutes en brandveiligheid van historische gebouw. De eigenaar hoopt over acht weken open te kunnen: “Dan zijn we wel klaar. Eerst drie kamers en in de winter komt daar hopelijk nog een vierde kamer bij.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.