Verkeer
Stuur appje
Zoek

Scheepsdoop op het droge: horecaboot Heins Haven in Almelo opent haar deuren

Mevrouw Voskamp en burgemeester Gerritsen rechts tijdens de openingshandeling van Heins Haven
Mevrouw Voskamp en burgemeester Gerritsen rechts tijdens de openingshandeling van Heins Haven
Beeld: Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid

De tot restaurant omgebouwde woonboot Heins Haven is officieel geopend op het bedrijventerrein van de Bornsestraat. In de horecagelegenheid gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag.

Bij de opening van de horecaboot ging een fles champagne stuk tegen een bolder, net zoals dat traditioneel gaat bij het te water laten van een nieuw schip. Alleen gaat deze boot nooit te water, maar ligt die ingegraven in de grond. Het staat direct naast het Huis van Herstel (onderdeel van penitentiaire inrichting (PI) Almelo). Onder begeleiding kunnen deelnemers aan het werk en een horecadiploma behalen.

Hein Voskamp

Burgemeester Arjen Gerritsen verrichte de opening samen met mevrouw Voskamp. Zij is de weduwe van Hein Voskamp. In 2011 overleed hij. Daarvoor had hij het plan om aluminium woonboten te ontwikkelen die een plek zouden moeten krijgen in één van de wateren in Almelo en elders in het land. Het initiatief kwam niet van de grond, maar wat er overbleef was een prototype van een woonboot.

Maarschappelijk doel

Vorig jaar werd een passende bestemming gevonden voor het prototype. “Deze is door de Voskampgroep geschonken aan het sociaal maatschappelijk project dat uiteindelijk de naam Heins Haven heeft gekregen”, zegt Hans van Es, directieadviseur van de Voskamp Groep. “Penitentiaire inrichting Almelo en Bedrijvenkring Bornsestraat hadden samen het idee om een horeca-opleidingslocatie te realiseren. Geen gewone horecavoorziening dus, maar eentje met een maatschappelijk doel.”

230413 Heins Haven
Lees ook
Mensen met afstand tot arbeidsmarkt krijgen tweede kans: Heins Haven Almelo opent bijna haar deuren

Volop geoefend

“Er is de afgelopen tijd al volop geoefend door de deelnemers aan het project”, zegt Erwin Abbink, hoofd Arbeid PI Almelo. “Onder de deelnemers die straks gaan werken bij Heins Haven zijn enkele (ex-)gedetineerden, maar dit is zeker niet de enige doelgroep. Ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, langdurig werklozen of andere personen die een steuntje in de rug nodig hebben om succesvol te kunnen zijn op de arbeidsmarkt komen in aanmerking voor een leer- en werkplek in Heins Haven.”

Bezorging

Heins Haven richt zich vooral op bedrijven en personeel van Bedrijvenpark Bornsestraat. Zij kunnen lunches bestellen en laten bezorgen. Ook wandelaars, fietsers en andere belangstellenden kunnen langskomen voor een belegd broodje, een verse kop koffie of een biologisch ijsje.

Nog héél even

Benieuwd naar Heins Haven? Dat is nog héél even wachten: in juni is het restaurant geopend voor gasten. De komende dagen worden de deelnemers de laatste kneepjes van het vak nog bijgebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.