Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opvanglocatie in huiselijke sferen: bouw nieuw asielzoekerscentrum Almelo van start

20230517 Overview azc Almelo
Zo komt het nieuwe azc Almelo eruit te zien
Beeld: Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Na ruim twintig jaar gaat het gehele asielzoekerscentrum in Almelo plat. Op dezelfde plek bouwt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een heel nieuw azc dat net voelt als een buurt. “De huidige constructies functioneren niet meer”, aldus woordvoerder van het COA Bob van ‘t Klooster. De capaciteit van de opvang zal door het nieuwbouwproject voorlopig een stuk minder zijn.

Een opvanglocatie die voelt als een woonwijk. Dat is de bedoeling van het nieuwe asielzoekerscentrum dat in Almelo komt. Het hele plaatje gaat ruim 25 miljoen euro kosten. Daarvoor krijgen de bewoners een gasloze en huiselijke wijk. In de loop van volgende week start de sloop van het kantoorpand en verschillende woningblokken.

Minder capaciteit

Voor de nieuwbouw is een groot deel van het azc ontruimd. Een deel is al uitgestroomd naar een andere woning. Een kleine honderd is ergens anders ondergebracht, waarvan een deel in het Van der Valk Theaterhotel. “We hebben een stuk minder capaciteit, maar in de loop van het traject gaan we zo snel mogelijk de hoeveelheid opvangplekken verhogen naar het normale aantal”, zegt Van ‘t Klooster. De nieuwbouw moet eind 2026 af zijn. Dat gaat in drie fases. Er worden dan om de beurten dingen gesloopt en weer nieuwgebouwd. Een overig deel kan daardoor bewoond blijven.

Voldoet niet meer

Volgens het COA zijn de huidige panden van het azc aan het einde van hun levensduur. Dat na ruim twintig jaar: “Het voldoet niet meer aan de wensen. Sommige gebouwtypes lopen hoog op in onderhoudskosten. Toen het werd gebouwd, was het echt voor twintig jaar bedoeld”, volgens Van ‘t Klooster. Of de nieuwbouw ook weer twintig jaar meegaat, is niet te zeggen: “Het is van tevoren niet helemaal te bepalen, we kunnen er in ieder geval een flinke tijd mee voort. Je kan niet helemaal in de toekomst kijken, waar een gebouw dan aan moet voldoen weet je niet. De eis nu is bijvoorbeeld dat het klimaatneutraal moet zijn."

Azc Luchtfoto
Een luchtfoto van het huidige azc in Almelo
Beeld: Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

'Gewone' woonwijk

Als het nieuwe azc straks af is, dan moet het eruit zien als een gewone woonwijk. Er komen verschillende hofjes met woningen, een bijeenkomstgebouw en recreatieruimtes. Van ‘t Klooster: “Mensen kunnen elkaar makkelijk treffen door meer centrale ontmoetingsplekken. Het is goed voor de sfeer.”

Flexibel ontwerp

Voor optimale huisvesting, is er bij het ontwerp rekening gehouden met ‘flexibele units’: “We hebben gezinswoningen gemaakt waarin we kunnen variëren in grootte. Je kan bij kamers wandjes ertussen plaatsen, zo krijg je meerdere tweepersoonskamers, meerdere vierpersoonskamers of één grote achtpersoonskamer. Zo kunnen we verschillende gezinssamenstellingen plaatsen en is er meer privacy”, aldus Van ‘t Klooster. Ook zijn er veel eenpersoonskamers.

Energieneutraal

Volgens woordvoerder Van ‘t Klooster wordt het de meest energieneutrale opvanglocatie van het COA in Nederland. Het worden gasloze woningen en de energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Verder krijgen de woningen de maximale isolatiewaarden.

Wijkje in Almelo

Van ’t Klooster zegt dat de het een moderne opvang wordt dat past in deze tijd: ”We gaan weer hiermee naar de huidige tijd. In de noodopvang zie je dat mannen met zijn twaalven op een zaal slapen in stapelbedden zonder privacy. Dat is niet wat je wil. We kunnen omstandigheden creëren zodat asielzoekers zich beter opgevangen voelen. Ze kunnen beter integreren in de Nederlandse samenleving. We proberen iets neer te zetten dat net lijkt op een wijkje in Almelo en het moet ook zo voelen. Ik vind het een goede ontwikkeling.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.