Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dansschool La SteSa uit Almelo in vijf categorieën geplaatst op WK Streetdance: ‘Blij dat we met zoveel gaan'

Een groot aantal dansers uit Almelo gaat naar het WK Streetdance in Blackpool, Engeland. In maar liefst vijf categorieën zijn er dansgroepen, dansduo’s en solodansers van La SteSa geplaatst. Eigenaressen en dansdocenten Stephanie Reinerink en Sanne Lohuis van de Almelose dansschool zijn ongelofelijk trots: “We hebben het heel goed gedaan bij het NK”, aldus Lohuis.

Bij het NK Streetdance van United Dance Organisation (UDO) in april haalden een aantal dansers van La SteSa de eerste, tweede of derde plek. Dat betekent dus een rechtstreekse kwalificatie voor het WK. “We wisten niet wat we konden verwachten, maar we hebben ons nog nooit met zoveel geplaatst”, zegt Lohuis. Overigens is het mogelijk dat er nog twee teams van La SteSa naar het WK gaan: bij het EK aankomend weekend kunnen ze zich nog kwalificeren.

Zelf meedansen

Stephanie en Sanne doen zelf ook een dansje mee: “We dansen zelf mee met de groep La Funk. Wij vinden het niet nodig, maar de meiden wilden dat wij graag een keer mee zouden dansen”, aldus Reinerink. Er zijn verschillende leeftijdscategorieën en niveaus die naar het WK gaan. La SteSa doet mee in de categorieën beginner en ‘intermediate’. Telkens als ze iets winnen op een NK, EK of WK, kan de groep doorstromen naar een hoger niveau. “We zijn blij dat we met zo veel mensen gaan,” zegt Lohuis.

icon_main_info_white_glyph

De WK kwalificaties van La SteSa

Solo onder de 8 jaar beginner: Jaidey Schröder
Solo over de 18 jaar beginner: Lucas van der Laan
Duo onder de 16 beginner: Fay van Dalen en Esila Ince
Duo over de 18 jaar beginner: Sem Icin en Berna Arabaci
Team over de 18 jaar intermediate: La Funk

'Een grote familie'

Dit jaar is het tienjarig jubileum van de dansschool. Wat is nou de magie van La SteSa? Volgens Lohuis is dat vooral de motivatie van de dansers: “Iedereen helpt heel erg goed mee. We zijn heel erg hecht. Ze komen wel bij ons als ze ergens meezitten, ze blijven hangen na de training of ze komen langs om te kijken bij andere dansers. Voor sommigen is het een tweede huis, het is net een grote familie.” De dansschool is te vinden aan Windmolen 24b, vlakbij Heracles stadion.

150 leden

Qua ledental zit de dansschool goed: de teller staat nu op 150 volgens Reinerink: “Het zijn vooral meiden, er zijn wel een paar jongens. In het oosten blijven jongens achter, in het zuiden en het westen zijn er meer jongens die dansen. Het leeft hier nog niet heel erg, iedereen moet doen wat hij leuk vindt natuurlijk. Als er jongens bij zijn, zorgen we ervoor dat we niet te vrouwelijke dansen doen.”

Eigen Hiphop stijl

De dansstijl die Reinerink en Lohuis vooral overbrengen op hun leden, is hiphop. “Wij zijn echt van de oldskool stijlen: ze leren niet alleen maar dansen, maar ook over de verschillende stijlen die er zijn. Verder hebben we echt een eigen stijl ontwikkeld in Hiphop”, aldus Lohuis. Volgens Reinerink zit ook de motivatie om te oefenen wel goed: “We trainen veel, anderhalf uur per groep per week. Daarnaast trainen we extra als er iets aan komt. We zijn allemaal zo gefocust en we doen ons best om het allemaal weer voor elkaar te krijgen.”

Dansniveau opgekrikt in Almelo

Of Almelo echt een dansstad is? Reinerink vindt dat La SteSa in ieder geval goed op de kaart is gezet: “We hebben het dansniveau in Almelo wel weten op te krikken.” Ook Lohuis merkt dat ze groter worden: “We doen aan danscompetities door heel Nederland mee en we hebben overal ‘La’ voor staan, we worden nu wel meer en meer herkend.

Niet vanzelf naar het WK

Het gaat niet vanzelf, een tripje met zoveel deelnemers naar het WK in Engeland: er is 8.500 euro nodig om de kosten te dekken. Denk dan aan de vliegtuigtickets, entreegeld en overnachtingen in Blackpool. “Het is een dure sport, je moet betalen om mee te kunnen doen. We gaan workshopdagen organiseren, langs de deuren en langs bedrijven. We gaan alles inzetten wat we kunnen”, aldus Lohuis. Volgens Reinierink is er al 2.000 euro opgehaald via crowdfunding. Doneren kan via de website www.doneeractie.nl.

Het WK

Het WK Streetdance van UDO is van 23 tot en met 27 augustus in Blackpool, Engeland. Ook al is het geld nog niet helemaal bij elkaar, Reinerink weet zeker dat het goedkomt: “We gaan hoe dan ook!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.