Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Hengelose Maestro 'n feestje? Ik sta steeds weer met knikkende knieën op de bok!'

Melvin de Boer is een van de zeven kandidaten voor de titel 'De Hengelose Maestro 2023'. Als enige van het zevental had hij vooraf al 'enige ervaring' met het hanteren van de baton. Over vier weken zal blijken of het in aangeschoten toestand dirigeren van een Russisch strijkkwartet hem de gewenste voorsprong gaat geven op 10 juni in Schouwburg Hengelo. Samen met de initiator van de talentenjacht Mieke Gondrie was De Boer vrijdag 12 mei te gast in 1Twente Vandaag.

Moskou

Een jaar of zeven geleden was De Boer eens met z'n businessclub in Moskou. In het waarschijnlijk duurste restaurant van de stad werden hij en z'n tafelgenoten verrast op een strijkconcert. Hij lacht: "Ik had al drie of vier wijntjes op en ineens voelde ik mij geroepen om voor die musici te gaan staan en hen de maat aan te geven. Het had vanaf dat moment twee kanten op kunnen gaan: de bedrijfsleider had me er uit kunnen gooien of hij had er hartelijk om kunnen lachen. Dat laatste gebeurde gelukkig: de manager vroeg zelfs of ik dit niet vaker wilde doen, haha!"

“Elke keer als ik die bok op ga, is het weer schrikken.”

Van Halst, Spalburg en Schelberg

Dat gaat nu dus gebeuren. Niet in Moskou, maar in Hengelo. Op zaterdag 10 juni zal de horecaondernemer het in een wedstrijd opnemen tegen Jan van Halst (oud-voetballer), Brigiet Schoemaker (eigenaar kapsalon en raadslid), Judith Hartman (directeur van RTV Oost), Jeffrey Spalburg (cabaretier), Martine Fabels (Hengelo Promotie) en Sander Schelberg (burgemeester). Iedereen heeft maanden geleden al twee nummers uitgekozen en hij of zij mag die avond in Schouwburg Hengelo proberen het 75-koppige orkest van Armonia op het juiste spoor te houden.

230130 Maestro met orkest EIGEN FOTO
Lees ook
Als het aan Mieke Gondrie ligt, wordt De Hengelose Maestro een jaarlijks feestje

'Oefenen in de auto'

"Ik kan je vertellen, dat is echt hard werken", verzucht Melvin de Boer. De eigenaar van café The Three Musketeers vindt het prachtig om naar het einddoel toe te werken, maar vanzelf gaat het niet: "Veel mensen denken dat zo'n orkest het uit zichzelf ook wel redt, maar dat is dus niet zo. Een dirigent kan het echt in de soep laten lopen. Vandaar dat ik dagelijks oefen. Zo zit ik in de auto altijd met de radio of met mijn stukken mee te zwaaien."

Wibi Soerjadi

In tegenstelling tot het landelijke tv-programma gaat het bij De Hengelose Maestro niet om een afvalrace, maar mag elke kandidaat evenveel nummers dirigeren. Iedereen wordt op 10 juni gejureerd door een zeer deskundige jury. Met enige trots wil Mieke Gondrie de namen wel prijsgeven: "Onze maestro's worden beoordeeld door de regionaal zeer actieve dirigenten annex componisten Carl Wittrock en Egbert van Groningen en de wereldvermaarde pianist Wibi Soerjadi..."

Zwetende oksels

Alsof het dirigeren van een groot orkest voor een hopelijk volle grote zaal van Schouwburg Hengelo al niet genoeg is, zie je De Boer denken. Hij verwacht tijdens de finaleavond zeker last te krijgen van knikkende kniën en zwetende oksels: "Elke keer als ik die bok op ga, is het weer schrikken. Dat zal op 10 juni helemaal erg zijn. Maar de wetenschap dat je het doet om kinderen aan de muziek te krijgen, maakt alles goed!"

icon_main_info_white_glyph

Kaarten

Kaartjes voor De Hengelose Maestro 2023 op zaterdag 10 juni zijn nog te reserveren via www.hengelosemaestro.nl en via Schouwburg Hengelo.

Gratis muziekles

Eerder vertelde Mieke Gondrie al tegen 1Twente wat dat goede doel precies is: "We willen dat de schouwburg op de dag van de uitverkiezing stampvol zit. Hoe meer mensen er komen, hoe meer geld er naar het goede doel gaat. Bij een volle bak gaat het om 24.000 euro. Daarmee kunnen we zo'n vijftig Hengelose kinderen muziekles geven. Dat is namelijk het doel: een jaar lang gratis muziekles voor zoveel mogelijk Hengelose kinderen."

230512 maestro training2
Melvin de Boer tijdens de eerste slagrepetitie.
Beeld: Eric Brinkhorst / Hengelose Maestro
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.