Verkeer
Stuur appje
Zoek

Als het aan Mieke Gondrie ligt, wordt De Hengelose Maestro een jaarlijks feestje

230130 Maestro met orkest EIGEN FOTO
Melvin de Boer, dirigente Kimmy Reef, Brigiet Schoemaker, Martine Fabels, Sander Schelberg en Judith Hartman (vlnr) tijdens de aftrap van De Hengelose Maestro.
Beeld: Mieke Gondrie

Zeven min of meer bekende Hengeloërs gaan de komende maanden met elkaar de strijd aan om de titel 'Hengelose Maestro 2023'. Jan van Halst, Brigiet Schoemaker, Judith Hartman, Jeffrey Spalburg, Martine Fabels, Melvin de Boer en Sander Schelberg kregen maandagavond hun baton uitgereikt en gaan onder leiding van Armonia-dirigente Kimmy Reef leren hoe ze zelf een orkest moeten leiden. Mieke Gondrie is de geestelijk moeder van dit idee.

Stadsprins van Helmond

Het lid van de organiserende Mixed Lions Hengelo kwam erop dankzij haar Helmondse neef. "Hij was stadsprins van Helmond. Als bekende Helmonder werd hij gevraagd mee te doen aan de lokale variant van het televisieprogramma Maestro. Ik mocht bij de uitverkiezing zijn en dat was zo leuk om mee te maken, dat ik dacht: dat moeten we in Hengelo ook gaan doen."

Gondrie, wiens accent haar zuidelijke komaf verraadt, woont al twintig jaar in Hengelo en wist wel wie ze moest bellen om haar zaadje te laten ontkiemen: "Ik heb de voorzitter van muziekvereniging Armonia, Manon Jonquière, gepolst en ik heb een aantal min of meer bekende Hengeloërs gevraagd of ze er iets voor voelden met een dirigeerstok voor een groot orkest op het podium te gaan staan. Je gelooft het misschien niet, maar vrijwel iedereen was enthousiast om mee te doen. Slechts één Hengeloër - nee, ik noem geen naam - durfde het niet aan."

20230126 hengelose maestro
Lees ook
'Hengelose Maestro'; kunnen Jan van Halst, Sander Schelberg en Jeffrey Spalburg een orkest leiden?

Kimmy Reef

Er wordt dan ook nogal wat gevraagd van de kandidaten. Gondrie lacht: "Ja, ze gaan druk worden. Er komen de nodige repetities aan met elkaar en met het orkest en ze krijgen huiswerk mee." De zeven hebben uit een totaal van 48 muziekstukken een top vijf gekozen en dirigente Kimmy Reef heeft er daar per persoon weer twee uitgekozen, die ze op 10 juni mogen dirigeren. "Of er kandidaten tussen zitten met een muzikale opleiding of een voorkeur voor klassieke muziek? Nee, geen van de zeven heeft echt kennis van de materie. Dat maakt het ook juist zo leuk."

“Geen van de zeven heeft echt kennis van de materie. Dat maakt het ook juist zo leuk.”

Volle bak

Dat de zeven allemaal min of meer bekende Hengeloërs zijn heeft een goede reden. "We willen dat de schouwburg op de dag van de uitverkiezing (zaterdag 10 juni, red.) stampvol zit. Hoe meer mensen er komen, hoe meer geld er naar het goede doel gaat. Bij een volle bak gaat het om 24.000 euro. Daarmee kunnen we zo'n vijftig Hengelose kinderen muziekles geven. Dat is namelijk het doel: een jaar lang gratis muziekles voor zoveel mogelijk Hengelose kinderen."

icon_main_info_white_glyph

Wie zijn de kandidaten?

De zeven kandidaten zijn of bekend bij velen of ze hebben een groot netwerk in en rond de stad Hengelo. Jan van Halst is oud-voetballer en tegenwoordig onder meer werkzaam als analist, Melvin de Boer is uitbater van café The Three Musketeers, Brigiet Schoemaker runt een kapsalon en is gemeenteraadslid, Judith Hartman is directeur van RTV Oost, Jeffrey Spalburg is cabaretier, acteur en schrijver en vertolker van het lied 'Hengelo-o-o', Martine Fabels werkt bij Hengelo Promotie en Sander Schelberg is al meer dan tien jaar burgemeester van Hengelo. Via www.hengelosemaestro.nl zijn de vorderingen van de maestro’s te volgen.

Stichting Hengelo Cultuurluk

Het gaat daarbij uitdrukkelijk niet alleen om kinderen die de lessen niet zouden kunnen betalen, maar ook om kinderen wiens ouders bijvoorbeeld geen tijd hebben om met ze naar les te gaan. "We willen elk kind de kans geven om hier aanspraak op te maken." Om alles rond De Hengelose Maestro in goede banen te leiden, heeft Gondrie de slapende Stichting Hengelo Cultuurluk nieuw leven ingeblazen. "Cultuurluk is ooit opgericht door de Mixed Lions Hengelo voor de inzameling van geld voor goede doelen. Omdat ik verwacht dat dit een succes gaat worden, vond ik het verstandig Culturluk weer op te starten. Ook omdat het zo maar eens kan zijn dat het zo iets groots wordt, dat we er een jaarlijkse traditie van gaan maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.