Hengelo

Prominente Tukkers roepen op tot steun 1Twente Enschede

In een open brief in Tubantia doen 43 prominente Tukkers en landelijke kopstukken deze zaterdag een oproep om 1Twente tijdelijk financieel te ondersteunen, om daarmee een faillissement voorkomen. âWij roepen het college van B&W en de gemeenteraad van Enschede op om alles in het werk te stellen om de lokale publieke omroep 1Twente niet failliet te laten gaan.â

1554573273
De brief is opgesteld door UT-hoogleraar Paul Benneworth. Onder de brief prijken 43 namen, onder wie ROC-voorzitter John van der Vegt, Marieke ter Brugge van Enschede Promotie, Danny de Vries van de Twentse Ambassades, UT-bestuurder Victor van der Chijs, theatermaker Laurens ten Den en Johan de Jong van Metropool, maar ook Robbert Meeder van NOS Langs de Lijn en Erik van Gruijthuijsen van De Persgroep.

De ondertekenaars wijzen op het belang van onafhankelijke journalistieke platforms, zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen met het project âIk teken voor 80!â.âWe hebben vaker gemerkt dat gemeenteraadsleden in Enschede actie ondernemen op basis van reportages van journalisten op allerlei vlakken, van wateroverlast, armoedebeleid en sport tot cultuur en onderwijs.â

De ondertekenaars geven aan 1Twente niet te kunnen en willen missen: âWe maken elk als ondergetekende gebruik van de verhalen,analyses en reportages van 1Twente om onze eigen functies beter uit te voeren. Als burgers wonen we in een stad met grote saamhorigheid precies vanwege een actieve, gezonde en goed functionerende lokale omroep.

Zonder 1Twente verliezen we een deel van wat ons als Enschede bijzonder maakt als hechte en diverse gemeenschap. âAls er geen extra financiering komt, gaat 1Twente Enschede in juni failliet. Vijf Twentse gemeenten stuurden onlangs al een brandbrief naar minister Arie Slob. Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen en Hengelo gaven daarin aan dat er snel wat moet gebeuren, omdat faillissement dreigt. Deorganisatie vraagt om een bijdrage ter overbrugging, zolang de minister nog geen financieringsmodel voor streekomroepen heeft opgezet.